Čtvrtek, 25. dubna 2024

Odpis uhlí za limity není jistý

Odpis uhlí za limity není jistý
Ani optimismus, s nímž ministr životního prostředí Martin Bursík prezentoval souhlas vlády s návrhem novely horního zákona, by neměl obyvatele severočeských obcí Horní Jiřetín a Černice uklidnit. Lidé, pod jejichž domy leží zásoby hnědého uhlí za stovky miliard korun, nemají zdaleka jistotu, že o jejich pozemky přestanou těžaři usilovat.

Novela mírně posiluje pravomoci státu nad těžebními společnostmi, nijak nemění postup při odpisu zásob uhlí. Jen zavádí roční lhůtu, během níž musí těžební společnost dodat veškerou příslušnou dokumentaci. A pokud to nestihne, hrozí pokuta až 20 milionů korun.

Jenže samotné zpracování dokumentace automaticky neznamená, že se zásoby uhlí jednou provždy vyškrtnou. Zdaleka tak zřejmě nejde o definitivní tečku za diskusí o rozšiřování dolů, jak souhlas kabinetu s novelou komentovaly některé ekologické organizace.

"Podmínky případného odpisu se nemění," potvrzuje ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS). Během komplikovaného procesu se například zjišťuje, zda důvody pro odpis převažují nad zájmem vytěžit surovinu. Dobývací prostor ruší ve správním řízení Český báňský úřad. "Jsou zákonné podmínky, za kterých může odpis nastat. A ty není úplně jednoduché splnit," řekl Říman.

"Odepsání zásob uhlí za limity bych v této chvíli považoval za špatné rozhodnutí," říká stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD). Za návrhem vidí politický důvod. "Je to zřejmě nějaká úlitba zeleným ve prospěch jejich programu," dodává Urban.

Schválení návrhu prošlo vládou podle informací HN jako ústupek "zeleným" ministrům, aby umožnili úpravu limitů u Dolu Bílina, kde těží polostátní Severočeské doly. Součástí dohody bylo prý i to, že se v tomto případě nebude hovořit o prolomení limitů, ale pouze o "korekci" či "narovnání".

Možné prolomení těžby se mezitím stalo i předvolebním tématem. "Limity těžby na lomu ČSA pro nás jsou a budou nepřekročitelné," najela na zelenou notu ústecká ODS. Slibuje voličům totéž, co zelení.

I Říman říká, že limity nebudou v dohledné době prolomeny. Jenže jejich existence není podle něj podstatná. "Je to politický val, který nemá žádnou oporu v zákoně. Pokud by MUS splnila zákonné podmínky pro těžbu na Dole ČSA, tak limity nelimity těží. To je jednoznačné," tvrdí ministr.

A na tom, že ekologické limity těžby, které jako usnesení v roce 1991 schválila tehdejší Pithartova vláda, jsou pouze politickou proklamací, se Říman s Urbanem shodne.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů