V zahraničí je BIO v módě
Biopotraviny [https://www.kamsnim.cz/categories/food] si v zahraničí stále
častěji nacházejí cestu do oblasti veřejného stravování.
Biopotraviny si v zahraničí stále častěji nacházejí cestu do oblasti veřejného stravování.
Je to dobrá zpráva i pro ekologické zemědělce, pro něž restaurace, školní jídelny, menzy, nemocnice a sociální ústavy představují poměrně stabilní, předvídatelný a perspektivní trh.
Jak uvádí měsíčník BioObchod, podílem biopotravin se dnes zcela běžně pyšní například německé a americké vysokoškolské menzy, britské nemocnice, italské školní jídelny anebo rakouské nemocnice a sociální ústavy, kde podíl biosurovin tvoří až 30 procent.
Bio patří do škol
Některé menzy na německých vysokých školách patří k předním propagátorům biostravování. Například menza v Osnabrücku sází na bio již zhruba 20 let a od roku 2005 vlastní kuchyně certifikát bio. Třetina zeleniny pochází z ekologického zemědělství a velká část přímo z regionu.
Obliba biopotravin mezi studenty i ostatních vysokých škol však stále roste i proto, že díky promyšlené nákupní spolupráci mezi různými studentskými organizacemi je jejich nabídka cenově dostupná. Generální sekretář zastřešujícího orgánu německého zařízení na vysokých školách Achim Meyer potvrzuje, že biopokrmy zaujímají na jídelních lístcích studentských organizací pevné místo. Více než polovina všech 59 studentských zařízení se 700 přidruženými menzami nabízí biopokrmy, 21 má certifikaci bio. S celkovým obratem 313 milionů eur a obratem v kategorii bio 8 až 10 % patří zařízení na vysokých školách k největšímu poskytovateli bioproduktů v německém společném stravování. Tento trend se však neprosazuje jen v Německu, například školáci v Římě denně snědí 200 tisíc obědů připravených z biopotravin.
V nemocnicích vaří bio
Ve studii, kterou provedla firma CHD-Expert Group, bylo zkoumáno využití bioproduktů na německých klinikách a v nemocnicích. Výzkum ukázal, že každá třetí klinika zavedla bioprodukty minimálně v jedné skupině zboží. Z výsledků vyplývá, že bioprodukty nabízí více než polovina podniků veřejného stravování. Konkrétně to znamená, že u 62 % dotazovaných závodních restaurací a 57 % jídelen zdravotnických zařízení a sociálních ústavů jsou pokrmy z biopotravin pravidelně na jídelním lístku. K nejoblíbenějším bioproduktům patří zelenina, ovoce a brambory. Pro celou studii bylo dotazováno 300 podniků, z toho 138 závodních restaurací a 162 stravovacích podniků v nemocnicích a sociálních ústavech. V Rakousku činí podíl biosurovin v jídelnách nemocnic a sociálních ústavů až 30 procent.
Podle průzkumu ústavu pro výzkum trhu Synovate zavádí 62 procent ze zhruba 30 tisíc podnikových restaurací v Německu bioprodukty. V přibližně 16 tisících nemocničních kantýnách a kantýnách v domovech důchodců jsou bioprodukty nabízeny alespoň v malém rozsahu.
Je to dobrá zpráva i pro ekologické zemědělce, pro něž restaurace, školní jídelny, menzy, nemocnice a sociální ústavy představují poměrně stabilní, předvídatelný a perspektivní trh.
Jak uvádí měsíčník BioObchod, podílem biopotravin se dnes zcela běžně pyšní například německé a americké vysokoškolské menzy, britské nemocnice, italské školní jídelny anebo rakouské nemocnice a sociální ústavy, kde podíl biosurovin tvoří až 30 procent.
Bio patří do škol
Některé menzy na německých vysokých školách patří k předním propagátorům biostravování. Například menza v Osnabrücku sází na bio již zhruba 20 let a od roku 2005 vlastní kuchyně certifikát bio. Třetina zeleniny pochází z ekologického zemědělství a velká část přímo z regionu.
Obliba biopotravin mezi studenty i ostatních vysokých škol však stále roste i proto, že díky promyšlené nákupní spolupráci mezi různými studentskými organizacemi je jejich nabídka cenově dostupná. Generální sekretář zastřešujícího orgánu německého zařízení na vysokých školách Achim Meyer potvrzuje, že biopokrmy zaujímají na jídelních lístcích studentských organizací pevné místo. Více než polovina všech 59 studentských zařízení se 700 přidruženými menzami nabízí biopokrmy, 21 má certifikaci bio. S celkovým obratem 313 milionů eur a obratem v kategorii bio 8 až 10 % patří zařízení na vysokých školách k největšímu poskytovateli bioproduktů v německém společném stravování. Tento trend se však neprosazuje jen v Německu, například školáci v Římě denně snědí 200 tisíc obědů připravených z biopotravin.
V nemocnicích vaří bio
Ve studii, kterou provedla firma CHD-Expert Group, bylo zkoumáno využití bioproduktů na německých klinikách a v nemocnicích. Výzkum ukázal, že každá třetí klinika zavedla bioprodukty minimálně v jedné skupině zboží. Z výsledků vyplývá, že bioprodukty nabízí více než polovina podniků veřejného stravování. Konkrétně to znamená, že u 62 % dotazovaných závodních restaurací a 57 % jídelen zdravotnických zařízení a sociálních ústavů jsou pokrmy z biopotravin pravidelně na jídelním lístku. K nejoblíbenějším bioproduktům patří zelenina, ovoce a brambory. Pro celou studii bylo dotazováno 300 podniků, z toho 138 závodních restaurací a 162 stravovacích podniků v nemocnicích a sociálních ústavech. V Rakousku činí podíl biosurovin v jídelnách nemocnic a sociálních ústavů až 30 procent.
Podle průzkumu ústavu pro výzkum trhu Synovate zavádí 62 procent ze zhruba 30 tisíc podnikových restaurací v Německu bioprodukty. V přibližně 16 tisících nemocničních kantýnách a kantýnách v domovech důchodců jsou bioprodukty nabízeny alespoň v malém rozsahu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích