Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

ZLÍNSKÝ KRAJ - Částku ve výši 9,2 miliony korun jako příspěvek na hospodaření v lesích navrhla schválit zastupitelům krajská rada ve Zlíně.
Mluvčí kraje Patrik Kamas dnes řekl, že peníze by si mělo rozdělit 285 subjektů. Rada chce tímto způsobem nadále podporovat vlastníky hospodařící na lesních majetcích. Letos by tak šlo už o třetí podobný příspěvek. V rámci příspěvku na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů bude rozděleno 8,43 milionů korun a v rámci tohoto dotačního titulu bylo posuzováno 198 žádostí. Dalších 720 tisíc korun bude rozděleno v rámci příspěvku na ekologické a k přírodě šetrné technologie. Zde bylo projednáno 87 žádostí.

Zemědělský podnik Moravan masná výroba s.r.o. Petřvald uvedl na trh první české jemné párky v biokvalitě. Veškeré suroviny pro jejich výrobu pocházejí z ekologických farem z oblasti severní a jižní Moravy. Bio jemné párky jsou vyrobeny ze stoprocentního biohovězího masa. Přirozeně bezlepková uzenina je zpracována tradičními postupy a neobsahuje běžně užívané konzervanty a sóju. Při výrobě se nepoužívají žádné náhražky ani jateční odpad. Biopárky jsou dodávány buď ve vakuových balení po 2 kg nebo po pěti kusech, což je 0,240 kg. Jedná se o jeden z prvních masných výrobků zcela bez obsahu dusitanových solí, což ocení zejména ti, kteří jsou na tuto složku v pokrmech alergičtí. Od běžných párků se liší červenější barvou, jemnější chutí a větší křehkostí. Ke koupi je biouzenina zatím ve firemních prodejnách Moravanu, v maloobchodní síti Brněnka, v Praze ve vybraných specializovaných prodejnách biopotravin.

Značka Penam přichází s novou řadou BIO pečiva z pšeničné i žitné mouky v BIO kvalitě. V nabídce naleznete jak klasický chléb, tak celozrnné výrobky a dokonce i sladké pečivo, tak aby si každý zákazník mohl vybrat dle své chuti. Všechny suroviny pocházejí z důvěryhodných zdrojů a všechny stupně výroby musí být zahrnuty do systému inspekce výroby ekologických potravin. Zákazník si tak může být jist nejvyšší možnou kvalitou.

Výběrového řízení na odstranění všech ekologických škod jednou velkou zakázkou se hodlá zúčastnit v rámci konsorcia zahraničních a domácích firem i společnost Dekonta. Konkrétní jména partnerů ovšem zatím odmítla uvést. Záměr uskutečnit jeden z největších tendrů za dobu existence Česka schválila vláda na počátku června. Ministerstvo financí tendr zatím připravuje. Hodnota neodstraněných ekologických závazků státu, které vznikly před rokem 1992 a mají být zahrnuty do výběrového řízení, činí asi 115 miliard korun.

Brněnský zdravotní ústav se rozhodl zvýšit motivaci pro účast dobrovolníků na průzkumu kvality jihlavského ovzduší. Lidem, kteří budou v určených dnech a časech sledovat pachy v místě bydliště a zapisovat hodnoty do formuláře, zaplatí místo předpokládaných 300 korun pětistovku. Dobrovolníci se hlásí na jihlavské radnici. Musí jim být přes 18 let a nesmí trpět chronickým onemocněním dýchacích cest.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů