Čtvrtek, 25. dubna 2024

Prezident ostře napadl ministra Bursíka

Prezident ostře napadl ministra Bursíka

Moderátor:Markéta Fialová, Karel Voříšek

Moderátor
Prezident Václav Klaus se dnes opřel do Ministerstva životního prostředí. A proč? No, nelíbí se mu postup ekologů proti kůrovci v˙Šumavském národním parku. Ministerstvo proti škůdci nedělá prý úmyslně nic. Protože zastává názor, že si příroda poradí nejlépe sama.

Autor
Tohle je lýkožrout smrkový, neboli kůrovec. Strom napadený kůrovcem rychle vysýchá a hyne. Tady vidíte dnešní letecké záběry z˙národního parku Šumava. Právě kůrovec tady dělá paseku.

Václav Klaus, Prezident ČR:
S˙tou přírodou je třeba něco udělat a nehrát taková divadýlka jako hrají různí naši ekologové včele s˙panem ministrem Bursíkem.

Autor
Část našeho národního parku už je v˙tuto chvíli suchá. Hejtman Jihočeského kraje tvrdí, že je útok kůrovce svým rozsahem katastrofou. Ministerstvo životního prostředí katastrofické scénáře odmítá. V˙Národním parku Šumava je údaje vše, jak má být.

JakubKašpar, mluvčí Ministerstva životního prostředí:
V˙nejhorším možném případě by mohlo v˙následujících třech letech dojít k˙tomu, že by uschlo maximálně 5 procent toho vzrostlého stromového patra. .

Jan Zahradník, hejtman Jihočeského kraje:
Rozloha uschlého lesa po všech těch současných kůrovcových kalamitách blíží takřka k˙20ti procentům rozlohy šumavského parku.

Autor
Kůrovec se i nadále množí, protože ministerstvo i vedení národního parku chtějí, aby se jádro Šumavy vybíjelo bez lidského zákroku.

Radovan Holub, mluvčí Národního parku Šumava:
By se mělo postupovat jako v˙národním parku, tzn., že část přírody tady, zde by měla být ponechána sobě samé.

Václav Klaus, Prezident ČR:
Myšlenka nechat to úplně zničit v˙naději, že za několik set let tam něco zase vyroste, to je koncept naprosto nesmyslný.

Prof. Radomír Mrkva, amentní profesor ochrany lesa, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v˙Brně:
Nezásahovost do našich středoevropských poměrů se příliš nehodí. Je to záležitost lesů, které nebyly nikdy člověkem ovlivněny, například v˙Kanadě

Autor
Největší odpůrci bez zasahování také varují, tak jak teď vypadá ta část národního parku, může dopadnout celá Šumava. Krajské štáby a Michal Sochor, televize Nova.

Zdroj: Nova

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů