Pátek, 19. dubna 2024

Slovenská energie bude z jádra

Slovenská energie bude z jádra
Slovensko hodlá postavit svou energetickou politiku na jaderné energii. Uvedl to na Mezinárodním veletrhu v Brně ministr hospodářství SR Íubomír Jahnátek. Ministerstvo hospodářství předložilo před rokem k diskusi novou strategii energetické bezpečnosti s výhledem do roku 2030, kde se komplexně posuzuje a navrhuje řešení potřeb slovenské energetiky ve všech oblastech.

"Máme stejné problémy s rakouskými aktivisty v souvislosti s jadernými elektrárnami jako naši kolegové v případě dostavby Temelína. V žádném jiném strategickém plánu jsme v připomínkovém procesu nezaznamenali takový zájem, jako byl v tomto případě z rakouské strany," konstatoval ministr. Evropský prostor roste ekonomicky, a to vyžaduje i vyšší spotřebu energií. Obnovitelné zdroje energie jsou několikanásobně dražší než klasické. Proto EU jasně deklarovala, že jaderná energetika je čistá energie a jediná, která dokáže zabezpečit potřebu energie pro členské země. "Slovensko postavilo svoji energetickou perspektivu v oblasti elektrické energie na jádru. Dokončíme 3. a 4. blok v Mochovcích a chceme postavit 5. jaderný blok v Jaslovských Bohunicích. O Mochovcích je už rozhodnuto, o pátém bloku v Jaslovských Bohunicích se rozhodne koncem letošního roku," řekl Jahnátek. Dodal, že do tohoto projektu by měl vstoupit investiční partner, ale slovenská vláda si v tomto případě podrží majoritní podíl při dostavbě. Kapacita 5. bloku by měla být buď 600, 1200 nebo 1600 MW. Na to odpoví zpracovávaná studie, která určí nejvhodnější řešení. Pro Slovensko by byla nejvýhodnější nejvyšší varianta, která zaručuje sice nejpomalejší návratnost, ale naopak nejvyšší efektivnost elektrárny.

"Znovu opakuji, Slovensko se nevzdá jaderné energetiky a bude v ní pokračovat a realizovat další projekty. V blízké době chceme podepsat některé bilaterální smlouvy, které posilní pozici SR nejen v oblasti výstavby, ale i oblasti výzkumu a vývoje jaderné energetiky," vysvětlil ministr. "Odstavený blok V1 v Jaslovských Bohunicích má sice životnost do 2011, ale plníme závazek EU, V2 se odstaví posledního prosince tohoto roku. Závazek z EU tak bude dodržen," dodal Jahnátek.

Zajímavé je, že Slovensko hodlá postavit tři větší a několik malých vodních elektráren. V ČR tato díla již nelze akceptovat, neboť veškeré možnosti na tocích jsou už vyčerpány. V sousední zemi chtějí dokončit a využít naplno vodní potenciál na řece Váhu. Bude na ní vybudována jedna přečerpávací elektrárnu o výkonu 600 MW, na Dunaji pak uvažují o vybudování několika malých elektráren, které by sloužily především pro lokální a výjimečné účely. Z hlediska energetického potenciálu jednotlivých zdrojů energií předpokládají, že ve vodě mají celkový potenciál na úrovni 17 MJ. Totéž platí i o využití sluneční energie (také potenciál 17 MJ). V případě biomasy jde o 80 MJ a geotermální energie 20 MJ. Co se týče větrné energie - potenciál Slovenska je na úrovni 5 MJ a nelze ji využít.

O energetické budoucnosti Česka jednala komise složená z odborníků, která vládě předložila alternativní scénáře rozvoje energetiky a odhad trendu vývoje až do roku 2050. Současná energetická koncepce nastiňuje situace do roku 2030. Komise však podle jejího předsedy a šéfa Akademie věd Václava Pačese kabinetu ne doporučuje, pro jaký zdroj energie by se Česko mělo rozhodnout. Rozhodnutí bude na politicích. Bez ohledu na to, že ve vládě zasedají i ministři za Stranu zelených, je třeba rozhodnout o budoucnosti jaderné energetiky rychle, protože výstavba nových bloků by trvala až 15 let.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů