Čtvrtek, 25. dubna 2024

Po uši v Bruselu

Po uši v Bruselu

Mick Jagger se minulý týden stal neplaceným poradcem Evropské unie. Komisařce pro hospodářskou soutěž, razantní holandské podnikatelce Neelie Kroesové, bude rockový důchodce radit s tím, jak odstraňovat překážky v prodávání a nakupování přes internet.

Od Kroesové, jíž se předpovídá velká evropská kariéra, je to velmi chytrý tah. Bez Sira Micka by se její oznámení, že se chystá prozkoumat fungování světa virtuálních obchodů, utopilo v přílivu dalších oznámení, které o svých bohulibých snahách unijní mašina chrlí každý den.

Stejně jako národní politici i bruselští úředníci používají s oblibou celebrity jako vějičku, aby nalákali na své akce uspokojivý počet diktafonů a fotoaparátů. Nedávno jsem na chodbách Evropské komise viděla bloudit Thoma Yorka, zpěváka skupiny Radiohead. Evropské unii pomáhá šířit zprávu o boji proti globálnímu oteplování. Řecký komisař pro životní prostředí Stavros Dimas se zase chlubí tím, že zpřísnění podmínek pro dovoz tuleních kůží probíral s legendární Brigitte Bardotovou.

Mistrem v povalování se v hvězdném poprašku je ale Evropský parlament. Třeba když letos uděloval cenu nejlepším projektům využívajícím obnovitelné zdroje energie Energy Globe Awards, nebyl si člověk jistý tím, jestli se náhodou do Bruselu nepřestěhovalo udílení Oscarů. Ostatně, podívejte se na YouTube sami třeba na rozhovor s kanadskou zpěvačkou Alanis Morissette o recyklaci odpadků.

AUTOR: Lucie Tvarůžková

Autorka je zpravodajkou Hospodářských novin v Bruselu

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů