Pátek, 29. března 2024

Biozáplava má stále větší sílu

Český trh s biovýrobky značně zaostává za západní Evropou i USA, ale rychle nabírá dech.
Biozáplava má stále větší sílu

Biopotraviny jsou oproti ostatním dražší. Spotřebitele ale lákají kvalitou a šetrností při jejich pěstování, výrobě či zpracování. Růst životní úrovně a příjmové hladiny hraje samozřejmě také výraznou roli v chování zákazníků. Na trend zájmu o tyto potraviny pružně reagují výrobci i obchodníci.

Bio je poměrně rychle se rozvíjejícím životním stylem, který smetl ze scény dříve se prosazující zdravý životní styl, spojovaný s vegetariánstvím či makrobiotiky. Na rozdíl od nich jde však o trend, jehož podpora je významně pod taktovkou státní podpory v oblasti propagace. Pomocí zřejmě bude i právě zakládaná Sekce pro biopotraviny při Potravinářské komoře ČR. Zmiňovaný nárůst trhu s biopotravinami se může zdát vskutku ohromující. "Ovšem, zasadíme-li toto číslo do kontextu absolutních čísel a uvědomíme-li si, z jakého základu je toto procento vypočítáno v porovnání s produkcí potravin v tradiční kvalitě, pak pouhé konstatování nárůstu v procentech je poněkud zavádějící. Tímto konstatováním však neříkáme, že by zde trend obliby bioproduktů nebyl rostoucí," upozorňuje Marcela Mitáčková, ředitelka marketingového oddělení, Hamé.

DOBRÝ OBAL, DISTRIBUCE A PODPORA

Český trh s biovýrobky značně zaostává za západní Evropou i USA, ale rychle nabírá dech. Nejvýrazněji se prosazuje u potravin cílených na děti a jejich matky. Limitujícím faktorem pro masový rozvoj biovýroby je ale podle Jaroslava Pompa, ředitele pro vztahy s veřejností, United Bakeries, výrazně vyšší cena a nepříliš jasně definovaný přínos biovýrobků pro zdraví. Naopak významné plus představuje nabídka obchodních řetězců. I když je možné, že některé z nich zařazují bioprodukty jen jako tzv. image doplněk.

Jan Zeman, majitel Biopekárny Zemanka, vidí jako podstatný trend nutnost biovýrobců soustředit se na to, aby biovýrobky byly hlavně chutné a měly i pro zákazníky lákavou prezentaci v obchodech (obaly, podpora prodeje atd.). "Myslím, že během krátké doby nebude už stačit pouze certifikace Bio, ale úspěšné budou pouze ty biovýrobky, které splňují výše uvedená kritéria. Budou totiž srovnávány s konvenčními produkty a výrobci právě co do chuti a prezentace. A tam je velký náskok zavedených producentů potravin. Proto si myslím, že budou úspěšní zejména ti výrobci, kteří mají zkušenost s výrobou konvenčních produktů a zařadí do své nabídky bioprodukty a zároveň je dokáží dobře zabalit, distribuovat a podpořit prodej. Zde jsou velké rezervy na straně menších a nových bioproducentů," hodnotí situaci.

Ve hře jsou podle Radima Vítka, majitele společnosti Biomarket (dříve Vitek Trade), také faktory, které nepůsobí na vývoj trhu příznivě. Jedná se především o výrazné zvýšení cen surovin, především obilovin. Roli hraje i zvýšení DPH z 5 na 9 %, cen pohonných hmot a nárůst cen energií. "To působí na výrobce, kteří jsou nuceni promítat tyto náklady do cen výrobků, a zároveň samozřejmě na spotřebitele, jejichž koupěschopnost se těmito vlivy snižuje," dodává.

MINIMÁLNĚ JEDEN BIOVÝROBEK

Pro maloobchodníky je vhodné, aby při tvorbě biosortimentu v každé skupině zboží nabídli minimálně jeden alternativní výrobek v biokvalitě. Tom Václavík, Green marketing, potvrzuje, že zvláště dobře zákazníci přijímají biopotraviny v úseku čerstvého a chlazeného zboží a v úseku mléka a mléčných výrobků. Sortiment by měl být optimalizován se zřetelem na zapojení českých, ideálně regionálních dodavatelů (přání zákazníka na transparentnost výroby a podporu vlastního regionu). Tom Václavík doporučuje integrované umístění biopotravin v příslušných skupinách zboží s viditelným označením. Prezentace biopotravin v blocích či samostatných regálech je smysluplná dočasně, aby se spotřebitelům sortiment představil. Doplňkově by mělo být realizováno "akční" umístění a pravidelné ochutnávky.

Pro podporu prodeje je důležité každé umístění biozboží výrazně a atraktivně označit. "Využijte POS materiály pro vzdělávání zákazníků - plakát, leták, brožura a další. Aktivní ochutnávka vzdělaným personálem kombinovaná s cenovým zvýhodněním a POS materiály je nejlepší způsob podpory prodeje biopotravin," shrnuje zkušenosti.

Ideální je ochutnávka organizovaná přímo výrobcem, protože je schopen poskytnout komplexní informace o produktech a jejich výrobě. Funguje i ochutnávka organizovaná obchodníkem. Výsledkem je většinou rozhodnutí o nákupu, protože se zákazníci přesvědčí o skvělé chuti a většinou už následně neřeší ani otázku ceny.

Petr Dušák, vedoucí obchodního útvaru, Jizerské pekárny, doporučuje místo, kde očekávají zákazníci daný výrobek, například bioregál. Oddělení od ostatních potravin upřednostňuje i Ladislav Fišer, category manager, Olma.

"Neznalý spotřebitel jen nechápavě zakroutí hlavou nad jejich cenou a nekoupí. V samostatném oddělení by se ale mohl dozvědět něco bližšího o jejich výrobě a dalších aspektech, které právě konečnou cenu ovlivňují," tvrdí. Lukáš Krůta, vedoucí marketingového oddělení, Pfanner, je naopak přesvědčen, že by biovýrobky měly být umístěny v běžném a ne speciálním regále. "Když si chci koupit biodžus, chci ho najít v sekci džusů, když biomrkev, tak v sekci zeleniny. Postupem času se bio stane běžným standardem, tudíž nevidím důvod, proč mu vyčleňovat zvláštní místo," konstatuje.

NABÍDNĚTE JINÝ "ZÁŽITEK" A PŘÍBĚH

V hyper- a supermarketech jsou biopotraviny většinou prezentovány ve speciálních regálech, případně v blocích, nejčastěji vedle "produktů zdravé výživy". Například Tesco umístilo biopotraviny své značky Tesco Organic do oddělení ovoce a zeleniny. Jen Albert praktikuje integrované umístění biopotravin mezi konvenční zboží. Zboží bývá většinou výrazně označeno, buďto stoperem, lištou nebo plakáty.

Malé prodejny zatím nekladou na sortiment biopotravin zvláštní význam, pokud nějaké nabízejí, pak jen několik základních položek bez podpory prodeje. Podle Toma Václavíka je to škoda: "Právě v kategorii biopotravin by se mohly nezávislé prodejny odlišit od velkých prodejních míst. Důrazem na čerstvé biopotraviny nebo na speciality od místních biofarmářů mohou nabídnout zákazníkům jiný ,zážitek' než velkoformátové prodejny. Osobní znalost dodavatele a zprostředkování jeho ,příběhu' zákazníkům umožňuje majitelům či zaměstnancům prodejen vytvářet se zákazníky osobní vztah a tedy loajalitu," uzavírá.

NOVINKY PŘICHÁZEJÍ Z DOMOVA I ZE ZAHRANIČÍ

S bioboomem je spojena také trvalá záplava nových výrobků, které přicházejí na český trh s odpovídající podporou prodeje. Například společnost Country Life letos přijala do sortimentu několik desítek nových produktů biopotravin, tuzemských i zahraničních značek, ekologické drogerie a přírodní kosmetiky a pečiva. "U produktů pod značkou Country Life a výrobků zahraničních značek, pro které máme výhradní zastoupení, například Ecover a Provamel, probíhá intenzivní marketingová podpora - vydávání informačních materiálů, organizování ochutnávek či slevové akce," říká Lubomíra Chlumská, vedoucí marketingu. Hamé rozšířila kojeneckou řadu Bio Hamánek o nové druhy ovocných i masozeleninových příkrmů. Podporou je nově natočený televizní spot, tisková reklama a projekt Hamánek TV - soutěž s motem "Udělejte ze svého dítěte hvězdu", běžící na www.hamenktv.cz. Novou řadu biodžemů s vysokým podílem ovoce podpořil print. Letos firma uvede na trh biookurky a biozelí.

Společnost United Bakeries v červenci představila řadu Delta Bio, která obsahuje Chléb Šumava 500 g, Tradiční chléb 300 g a Bochánky 2x60 g. Řada Delta Cerea Bio zatím nabízí Královský chléb 300 g a Slunečnicový chléb ve stejné gramáži. Produkty podporují nové výrazné etikety Delta Cerea s převažující zelenou barvou a označením Bio.

Novinkami Biopekárny Zemanka jsou exkluzivní receptury biosušenek a biokrekrů pro obchodní řetězce, většinou i v privátní značce, podpořené ochutnávkami. Stejné podpory se dostává Bio semínkovému chlebu Jizerských pekáren. Vladan Kršňák, vedoucí obchodního oddělení, Pragosoja, upozorňuje na letošní novinky: Bio kukuřičné lupínky, Bio celozrnné lupínky pšeničné, Bio müsli zapékané, Bio křehké plátky a Bio pufované chlebíčky. Společnost Hero sází na úspěch v červnu představené Bionatur kaše z prémiové produktové řady Hero Baby. Jiří Zedek, marketing manager, informuje, že v září a říjnu probíhá rozsáhlá tisková kampaň, a doplňuje: "Uvažujeme i o dalším rozšiřování bio produktových řad, konkrétně se budeme rozhodovat v závislosti na výsledcích prodeje Bionatur kaší."

Lubomír Románek, marketing manager, Olma, připomíná, že na přelomu roku 2007/08 firma doplnila Bio jogurtový nápoj o dvě ochucené varianty, jahodu a brusinku-černý rybíz.

"V tomto roce byly uvedeny na trh Bio jogurt bílý, jahoda a borůvka, které byly ze strany marketingu podpořeny podlinkovými aktivitami, aby se dostaly do povědomí zákazníka," sděluje za Mlékárnu Valašské Meziříčí její sales manager Zdeněk Bukovjan. A závěrem, společnost repixgroup se stala výhradním distributorem bionápojů světových značek. Patří mezi ně vodou ředitelné sirupy kultovní britské značky Rocks Organic, dále výživné, přírodně izotonické a omlazující kokosové nápoje Coco Drink z čerstvých zelených kokosů a čaje Numi Tea v biokvalitě a fair trade.

AUTOR: Petr Hříbal


trh s biopotravinami

Očekávaný velký růst

Spotřeba biopotravin by se měla v ČR v následujících třech letech zvýšit průměrně o 70 % ročně a v roce 2010 dosáhnout 6,5 mld. Kč. Oproti spotřebě ve výši 1,29 mld. Kč v roce 2007 tedy trh do konce roku 2010 vzroste pětkrát. Zvýšená poptávka spotřebitelů bude způsobena zejména informační kampaní Státního zemědělského intervenčního fondu "Ekologické zemědělství a biopotraviny", která na vzdělávací aktivity utratí 25 mil. Kč. Pět největších maloobchodníků s biopotravinami se na celkovém maloobchodním obratu vloni podílelo 23 %, což je o 3 % více než v roce 2006. Podle odhadů nabízelo na začátku roku 2008 v ČR biopotraviny přibližně 3 tisíce maloobchodních prodejen. Nejvíce biopotravin nakoupí Češi v super- a hypermarketech (67 %), dále v prodejnách zdravé výživy a biopotravin (22,5 %) a v lékárnách (5 %). V nezávislých drobných prodejnách potravin se vloni prodalo biopotravin za 32 mil. Kč (2,5% podíl na celkovém trhu). Přibližně 2 % biopotravin se prodá přímo na farmách či tržištích a přibližně 0,5 % v gastronomických zařízeních. Absolutně největší firmou na českém trhu, měřeno obratem z prodeje biopotravin, je firma HiPP Czech, největším výrobcem biopotravin byla vloni v ČR společnost Olma. Počet Čechů pravidelně nakupujících biopotraviny vzrostl ze 3 % v roce 2005 na 4,8 % v roce 2007. Až 27,9 % populace biopotraviny zná a kupuje je nepravidelně. Nejvíce biopotravin kupují vysokoškolsky vzdělaní lidé mladší 49 let a dále domácnosti s alespoň jedním dítětem mladším 14 let. Mají nadprůměrný příjem, bydlí v městě čítajícím mezi 20 a 100 tisíci obyvatel nebo naopak v malé obci s 1 až 5 tisíci obyvateli. Průměrná spotřeba na osobu vloni činila 126 Kč (zdroj: Green marketing).


rozhovor

hana kaminska

marketingová ředitelka,

Penam

Kdy a s čím vstoupil Penam

do segmentu bio?

Značka Penam nabízí od června sortiment 11 biovýrobků. V nabídce spotřebitel najde různé druhy chlebů (pšenično-žitný, vícezrnný i celozrnný), bulky, pečivo vícezrnné, celozrnné i sladké pečivo. Výrobky jsme vybrali tak, aby si každý zákazník mohl vybrat dle své chuti.

Proč k tomu došlo právě v tuto dobu?

Penam neustále sleduje trendy na trhu a vyvíjí výrobky podle zájmu spotřebitelů. Poptávka po biopotravinách roste a nabídka biopečiva v maloobchodě není dostatečná. Proto jsme rozšířili naše stávající portfolio o biovýrobky.

Jaká je marketingová podpora?

Kromě podpory na webové stránce, kampaně v časopisech a na internetu počítáme i s dalšími aktivitami - podle distribuce, které se nám podaří dosáhnout. Kampaň probíhá v srpnu a září. Hlavní cílovou skupinou jsou ženy a především maminky s malými dětmi. Jejich zájem o výrobky je vysoký i v souvislosti s rostoucím množstvím alergií a ekzémů u dětí.

Jak se chcete odlišit od konkurence?

Nabídkou, distribucí, designem a komunikací. Nabídku jsem již zmínila. Co se týče distribuce, jsme připraveni zásobovat obchody po celé ČR. Design našich biovýrobků jsme zvolili úmyslně tak, aby z dálky "svítil" z regálů a zároveň komunikoval optimismus, který je obsažen v konceptu biopotravin. Proto jsme zvolili kombinaci barev světle a tmavě zelené, které asociují svěžest a přírodu, dohromady s optimistickou oranžovou. Komunikaci jsme připravili v souladu se strategií značky Penam. Spolupracujeme s výživovou poradkyní, která na našich webových stránkách vysvětluje přednosti biopotravin. Denně se ve své poradně setkává s lidmi, kteří hledají alternativu zdravějšího stravování a kterým říká o biopotravinách. Heslem naší komunikace je "Přejděte na zelenou". Protože bio není o návratu "na stromy", ale o návratu ke kořenům, k péči o sebe, své blízké a o prostředí kolem nás.

ZDROJ: REGAL

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů