Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ještě do 4. října letošního roku mohou návštěvníci Prahy na náměstí Republiky shlédnout unikátní výstavu velkoplošných fotografií přírody od světoznámého fotografa Yanna Arthuse-Bertranda. Partnerem této expozice s ekologickým poselstvím je výrobce pórobetonu YTONG, společnost Xella CZ.

Jsem Bio je nová značka trvanlivých salámů v kvalitě bio. Od poloviny září se objeví na trhu Bio Vysočina a Bio Lovecký. V měsíci říjnu bude následovat Bio Poličan. Výrobky jsou vyrobeny z biomasa, z biokoření a mají navíc snížený obsah tuku, jsou přirozeně bezlepkové a obsahují mořskou sůl. Splňují přísná pravidla ekologického zemědělství. Výrobky jsou krájené, balené v ochranné atmosféře po 75 g, v papírovém přebalu z recyklovaného papíru.

Značka Penam přináší na trh novou řadu biopečiva, které je nejen zdravé, ale také výborně chutná. V nabídce biopečiva jsou výrobky jak z pšeničné a žitné mouky, tak z celozrnné mouky. Řada výrobků Bio je určena pro všechny, kteří preferují biopotraviny, ať už z důvodu vyznání zdravého životního stylu, či ochrany přírody. Všechny suroviny pocházejí z důvěryhodných zdrojů a všechny stupně výroby musí být zahrnuty do systému inspekce výroby ekologických potravin. Můžete si tak být jisti nejvyšší možnou kvalitou. Vyzkoušejte například Bio Pletenec s rozinkami, který je vyroben z tradičních surovin v biokvalitě a vyznačuje se jemnou a sladkou chutí.

České domácnosti recyklují stále více elektroodpadu. Ačkoli zpětný odběr vyřazených elektrozařízení u nás funguje teprve třetím rokem, spotřebitelé si čím dál více uvědomují nutnost bezpečné likvidace domácích spotřebičů. Ukázal to průzkum zadaný kolektivními systémy Asekol, Ekolamp a Elektrowin, který zjišťoval postoje domácností k nakládání s elektroodpadem a ke vztahu k životnímu prostředí. "V průzkumu mne zaujal fakt, že se v domácnostech již tak často běžné spotřebiče neobměňují, jak tomu bylo před dvěma lety, a to i přes to, že se na trh stále uvádějí energeticky úspornější typy, které domácnostem šetří značné finanční prostředky. I proto je zvýšení zpětného odběru z domácností velký úspěch," uvádí Roman Abrham za společnost Elektrowin.

Dm drogerie nově nabízejí biologicky odbouratelné plenky pod privátní značkou Alana, a to ve třech variantách: Midi (pro děti s hmotností 4-9 kg), Maxi (pro děti s hmotností 7-18 kg) a Junior (pro děti s hmotností 12-25 kg). Plenky jsou v nejvyšší možné míře šetrné k pokožce; neobsahují přírodní latex a ochranná vrstva je plně prodyšná. Jsou anatomicky tvarované, a proto se dětem příjemně nosí. Díky suchému zipu zároveň perfektně sedí. Navíc jsou při výrobě těchto plenek dodržována pravidla výroby Fair Trade.

Více než 900 ekologicky zaměřených snímků přihlásili letos čeští amatérští a profesionální fotografové do veřejné fotografické soutěže Ekologie a věda v objektivu organizované společností Bayer ve spolupráci s mezinárodní organizací UNEP. Odborná porota pod vedením fotografa a pedagoga Jana Pohribného vybrala vítězné snímky, jejichž autoři byli oceněni vrámci slavnostní vernisáže dne 18.9. v divadle Hybernia.

Na Uherskohradišťsku byla uvedena do provozu nová, čtyři a půl kilometru dlouhá cyklostezka ze Starého Města do Nedakonic, která naváže na dříve dokončenou trasu z Babic do Starého Města. Nový úsek je unikátní i z technického hlediska, na stavbě tohoto druhu byl totiž u nás poprvé použit ekologicky šetrný a bezpečný cementobetonový povrch. Cyklostezku v hodnotě 20,5 milionu korun vybudovala společnost Skanska DS a společnost Tufír od září do prosince 2007. Investorem projektu je město Staré Město, obec Kostelany nad Moravou a Nedakonice, kterým poskytl více než polovinu prostředků Státní fond dopravní infrastruktury.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů