Čtvrtek, 28. března 2024

Zemědělce čeká očistec, za znečištění se budou krátit dotace

Zemědělce čeká očistec, za znečištění se budou krátit dotace

Několikamiliardové náklady ještě čekají tuzemské zemědělce, pokud chtějí dál dostávat evropské dotace. O ty mohou od příštího roku přijít, pokud budou porušovat přijatá evropská nařízení. Jejich soubor v rámci novely zákona o zemědělství schválili poslanci a platit má od příštího roku.

Do Česka tak ze zemí původní evropské patnáctky dorazí praxe takzvaných křížových kontrol týkajících se především ochrany životního prostředí, bezpečnosti práce a dobrého zacházení s hospodářskými zvířaty. Přijetí tohoto zákona je podmínkou pro získání agrárních dotací z Evropské unie pro Česko i pro konkrétní zemědělce.

Hříchy zemědělců

Za co přijdou o dotace

- Znečišťování podzemních vod

- Špatné zacházení se zvířaty

- Špatné zacházení s chemikáliemi

- Neznalost bezpečnostních předpisů

Pramen: ministerstvo zemědělství

Pokud kontrola zjistí porušení pravidel, automaticky přijde kromě případné sankce ve správním řízení také krácení dotací. To je odstupňované podle závažnosti prohřešků. Nejnižší škrty se pohybují v jednotkách procent a nejtvrdším trestem může být úplné zavření penězovodu.

O kolik procent farmář přijde

První přestupek

1-5 %*

Opakovaný přestupek

až 15 %*

Úmyslné porušení

20-100 %

* při nedbalosti

Podle informací MFDNES s tím počítá návrh vládního nařízení. To doplní zákon seznamem 79 věcí, které se mají u agrárníků kontrolovat.

Sami zemědělci se nových kontrol děsí, ale svou situaci veřejně hodnotit nechtějí. "Většina hospodářství tuzemských zemědělských podniků, především chovatelů dobytka, nemůže dnes těmi kontrolami projít, a to hned ve více bodech," uvedl poradce ministerstva zemědělství Karel Vítek, který provádí v podnicích "předkontrolní" audity.

Jedním z nejzávažnějších porušení je podle něj kontaminace povrchových vod. Tomu mohou podniky zabránit jen nákladnými stavebními úpravami. Zemědělci přitom podle předsedy sněmovního zemědělského výboru Jiřího Papeže (ODS) měli několik let možnost svá hospodářství přestavět. A to se státní podporou.

Kolik zemědělci získali od státu

2000

16,6

2001

14

2002

13

2003

14,4

2004

25

2005

37

2006

40

2007

49

Pozn.: údaje v miliardách Kč. Pramen: MZV

Nyní čekají na to, podle jakého klíče budou inspektoři sedmi státních kontrolních institucí sankce udělovat. Nařízení vlády má ministerstvo zemědělství připravit do konce září. Zatím tak není jasné, jak moc budou zpočátku kontroloři benevolentní. Krácení dotací totiž znamená často přijít o miliony korun.

"Je to o přístupu konkrétních lidí z kontrol, nicméně zemědělci by měli začít odstraňovat alespoň drobné nedostatky," dodal Vítek. Aby agrárníci vyhověli všem podmínkám na ekologičtější areály, budou muset podle předsedy Zemědělského svazu ČR Miroslava Jirovského celkově investovat až miliardy korun.

http://www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů