Úterý, 23. dubna 2024

Vadí vám hluk z autodromu? Stěžujte si hygienikům

Vadí vám hluk z autodromu? Stěžujte si hygienikům

Most - Mostecký okruh zapracoval na protihlukových opatřeních, pro nájemníky z okolních domů je to stále málo. Hluk jim znepříjemňuje život.

Hluk z mosteckého autodromu bývá často zdrojem negativních emocí nejen obyvatel blíže přilehlých vilek a domů, ale mnohdy i občanů bydlících na druhém konci města. Mostecký autodrom činí proti šíření hluku z výkonných motorů do okolí už léta řadu opatření.

Lidé se se svými stížnostmi obracejí i na mostecké ekologické centrum. „Lidem, kteří si stěžují na hlučnost, ať už se týká jakéhokoli zdroje, doporučujeme obrátit se na krajskou hygienickou stanici nebo zdravotní ústav,“ uvedla Alena Kolářová, dispečerka Ekologického centra Most.

Mostecký autodrom se snaží hluku ze svého areálu všemožně zabránit, aby zvuk okolní obyvatelé obtěžoval co nejméně. „Snažíme se maximálně dodržovat provozní dobu. Což znamená od deváté hodiny ranní do osmnácté hodiny večer, s tím jsou seznámeni i obyvatelé. Věřím, že to může obtěžovat, a proto se snažíme tuto dohodu dodržovat,“ uvedl mluvčí Autodromu Most Dušan Matouš.

Dalším opatřením ze strany autodromu je zákaz jízd vozidel, které mají v technických záznamech zapsanou hlučnost větší než 90 decibelů. Tato a další podmínky vyplývají ze sportovního řádu autodromu, který je tvořen Autoklubem ČR. Autodrom v rámci své činnosti zaručuje, že legislativní limity hluku pro venkovní prostředí nejsou a nebudou překračovány.

Pod hranicí
Autodrom Most provedl v části Hořany již v roce 2006 měření za účelem zhotovení hlukové studie. Ve vzdálenosti dvou metrů od obydlí bylo naměřeno 46 decibelů, což je pod hranicí denního limitu.

Uskutečněná opatření proti šíření hluku do okolí spočívají především ve vybudování protihlukových stěn. První byla vybudována v roce 2002 a brání hlukovým vibracím směrem k Souši a o čtyři roky později vyrostla ve směru k Hořanům stěna další.

V minulých dnech se řada měst přidala k tradiční akci Den bez aut. „I když jeden den v roce by se cesty autem mohl vzdát každý, problém s narůstající automobilovou dopravou se tím nevyřeší. Smyslem těchto akcí je však především snaha upozornit na tuto problematiku,“ uvedla Kolářová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů