Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hurá na klíněnku!

Hurá na klíněnku!

Po loňském desátém výročí se i letos koncem léta a na podzim vydají do vnitrobloků žižkovských a vinohradských činžáků desítky brigádníků a dobrovolníků, aby se účastnili válečného tažení proti zákeřnému motýlku - klíněnce jírovcové.

Klíněnka jírovcová je drobný motýlek, jírovcům škodí její larvy, které vyžírají listová pletiva. Čímž dochází k sesychání listů a jejich brzkému opadávání. Jistě jste si na podzim všimli nesměle kvetoucích jírovců. I za to může klíněnka. Stromy se kvetením vysilují, snadno pak podléhají mrazu a plísňovým chorobám. Jírovce jsou nedílnou součástí městské zeleně, o kterou je třeba pečovat. Stromy totiž nejsou jen estetickým doplňkem ulic. Je třeba vědět, že se zásadním způsobem se podílí na zlepšování klimatu ve městech.

Akce je tradičně organizována ZO ČSOP Koniklec pod vedením Lucie Vančurové (kontakty viz. níže), díky finanční podpoře MČ Praha 2 a Praha 3. V Konikleci si již druhým rokem můžete vyzvednout speciální papírové pytle pro sběr jírovcového listí. Letos poprvé se nabízí možnost shrabání a odborné likvidace listí na Vašich pozemcích i mimo tradiční oblasti – žádejte více informací.

Chcete-li se o klíněnce, a dění okolo ní, dozvědět podrobné informace, navštivte webové stránky: klinenka.unas.cz. Naleznete zde i adresy výdejních a sběrných míst speciálních papírových pytlů. Kromě internetových stránek je tu i možnost návštěvy infostánků věnovaných klíněnce a péči o městskou zeleň. Terénní pracovníci Vám zde ochotně poradí, je možné si zde vyzvednout i menší počet speciálních papírových pytlů.

Infostánky naleznete:

kdy

Kde

od-do

25.9.

Náměstí Míru

15.00 - 18.00

2.10.

Náměstí Jiřího z Poděbrad

15.00 - 18.00

9.10.

Olšanské náměstí

14.00 - 17.00

16.10.

Náměstí Míru

14.00 - 17.00

 

Protože víme, jak je důležité do ochrany přírody zapojovat občany už od dětského věku, připravili jsme pro děti od šesti let stolní hru s tématem sběru listí napadeného klíněnkou. Děti se v ní setkají s množstvím různých překážek a překvapení stejně jako naši pracovníci v terénu. Distribuce hry začne na přelomu října a listopadu.

 

01/71. ZO ČSOP Koniklec, Chelčického 12, Praha 3; tel. 222712189, 777811428. csop.koniklec.cz

Irena Tichá,


ZO ČSOP Koniklec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů