Pátek, 29. března 2024

Realisticky zelená Paříž

Ekologicky šetrná řešení se stěhují z bláznivých konceptů do aut, která si skutečně můžete koupit.
Realisticky zelená Paříž
Mezinárodní autosalon v Paříži, který otevře své brány veřejnosti již tuto sobotu, je po dlouhé době první, o kterém se nebude mluvit výhradně v souvislosti s ekologií. Ne snad, že by trend udržitelné mobility ztratil na síle - jen postupně ztrácí nálepku novosti a stává se stejně samozřejmým atributem jako bezpečnost, pohodlí nebo jízdní vlastnosti nových aut. Veletržní areál Paris de Porte de Versailles je však letos svědkem generační obměny v segmentu nižší střední třídy, který zůstává těžištěm evropského trhu s osobními automobily. A kdo se tedy v městě nad Seinou představí?

Šestá generace

Příchod nového modelu Volkswagen Golf je vždy významnou událostí pro celý obor. Vždyť Golf není jen nejúspěšnější model VW a nejprodávanější automobil na německém trhu - v loňském roce byl se 435 055 kusy rovněž druhým nejprodávanějším autem Evropy a ve své kategorii platí za standard, podle něhož se poměřují ostatní.

V Paříži se představuje již šestá generace tohoto populárního modelu. Technicky jde spíše o velmi důkladný facelift. Poprvé za 34 let přebírá nový Golf platformu svého předchůdce a soustředí se hlavně na detailní vylepšení vzhledu, hospodárnosti a kultury cestování. Silueta vozu netají návaznost na stávající model, ale nová "tvář", inspirovaná sportovním kupé Scirocco, mu dává současnější vzhled. Také nový interiér na pohled až příliš připomíná ten stávající, při osobním setkání je nicméně patrný silnější důkaz na kvalitu použitých materiálů a jejich zpracování. Vývojový tým věnoval nemálo pozornosti odhlučnění. "Naším cílem bylo dosáhnout kultivovanosti, jaká je typická pro vozy o jednu třídu výše," řekl nám šéfdesignér VW Klaus Bischoff.

Zatímco přeplňované zážehové motory TSI znají již majitelé páté generace Golfu, diesely se vstřikováním common-rail o objemu 1,6 l a 2,0 l budou pro klientelu tohoto bestselleru novinkou. Golf 1.6 TDI se při výkonu 81 kW pyšní spotřebou jen 4,5 l/100 km a emisemi CO2 119 g/km. Vzorem hospodárnosti je ovšem i benzínový agregát 1.4 TSI o výkonu 118 kW, jemuž v kombinaci se sedmistupňovou převodovkou DSG stačí rovných šest litrů na sto kilometrů!

Renault Mégane se na rozdíl od Golfu nemůže pochlubit šestadvaceti miliony prodaných kusů - a nejen proto, že jeho kariéra je mnohem kratší. V loňském roce se neprobojoval ani do "Top10" nejprodávanějších aut Evropy.

Nový model by to ale rád změnil. Spíše než na novou techniku (také konstruktéři Renaultu použili modifikovanou platformu stávající verze) přitom sází na svůdně zaoblené křivky současného designového jazyka značky Renault a také na přívětivý prostor pro cestující. Zajímavostí je funkce, která rozzáří přístrojový panel červenou barvou při překročení nastavené rychlosti (užitečná věcička pro ty, kdo mají ve městě potíž se sledováním rychloměru), nebo audio systém schopný přizpůsobit se počtu cestujících ve voze. Není tajemstvím, že Renault čeká na nový Mégane jako na smilování - kvůli neradostným prodejním výsledkům musí automobilka zrušit až 6000 pracovních míst.

Kromě Méganu se Renault v Paříži blýskne také konceptem Ondelios. Studie luxusního vozu pro šest cestujících je poháněna hybridním ústrojím, složeným z turbodieselu 2.0 dCi a dvou elektromotorů.

Očekávaný elektrochevrolet

Svými rozměry patří Chevrolet Volt do stejné kategorie jako Golf a Mégane, významem však oba evropské modely převyšuje - a to i přesto, že do jeho uvedení na trh zbývá ještě několik let.

Volt se totiž stane prvním velkosériově vyráběným automobilem na světě, který nebude poháněn spalovacím motorem. Jeho přední kola bude roztáčet elektromotor o výkonu 110 kW a točivém momentu 370 Nm, napájený soustavou lionových baterií. Na jedno nabití ujede Volt něco přes 60 km, poté dostane slovo pomocný benzinový agregát. Ano, zcela bez fosilních paliv to zatím nepůjde, ale motor vozu slouží pouze jako generátor k dobíjení baterií, nikoli jako pohonná jednotka.

Dobíjení baterií z běžné rozvodné sítě má trvat asi tři hodiny, takže pokud to máte do práce méně než těch šedesát kilometrů a najdete volnou zásuvku doma i v kanceláři, můžete teoreticky dojíždět jen na elektřinu. Žádná spotřeba, žádné emise... Jen Martin Roman si při pohledu na vývoj akcií bude mnout ruce s ještě větším zalíbením.

Zástupci koncernu General Motors se nijak netají s tím, že Volt bude přinejmenším několik prvních let ztrátový projekt. Automobilka ho chápe jako střednědobou investici, která přivede do showroomů GM nové zákazníky a hlavně připraví půdu pro očekávaný boom elektrických aut. Viceprezident GM Bob Lutz dokonce prohlásil, že Chevrolet Volt ovlivní podobu automobilového průmyslu podobně jako kdysi Ford Model T.

K prvním americkým zákazníkům zamíří Volt již v roce 2010 (cena se odhaduje na 40 000 dolarů, v přepočtu asi 660 000 korun). Starý kontinent se dočká o dalších dvanáct měsíců později. "Vzhledem k odlišnému postavení značky Chevrolet v Evropě a v USA je pravděpodobné, že technologii Voltu představíme v Evropě nejprve pod hlavičkou značky Opel," řekl Ekonomu vysoce postavený zdroj z evropské centrály GM.

Malá auta táhnou

Šetrní zákazníci, kteří nechtějí čekat (nebo platit ještě vyšší účty za elektřinu), najdou v Paříži novou vlnu nejmenších automobilů, sofistikovanějších a přitažlivějších než kdykoli v minulosti.

Menší velikost znamená menší hmotnost a menší spotřebu, což při současných cenách pohonných hmot vede k nebývalému zájmu o malá auta, jako jsou Nissan Pixo s technikou Suzuki Alto nebo nový Ford Ka, jenž si pro změnu vypůjčil technický základ od módní ikony jménem Fiat 500.

Nová generace Ka má stejnou podlahovou plošinu i motory jako pětistovka, a dokonce se bude vyrábět na stejném místě, v továrně Fiatu u polského města Tichy. Na rozdíl od retrostylu pětistovky Ka sází na moderní vzhled a údajně nejlepší jízdní vlastnosti v daném segmentu.

Ford v Paříži naplno těží ze spolupráce s producenty "bondovek" - na stánku bude k vidění zlaté Ka z filmu Quantum of Solace a návštěvníky pobaví interaktivní expozice i živá show s tematikou tajného agenta 007.

Mazda zatím vstup do segmentu nejmenších aut pouze naznačuje, i když dost výmluvně. Koncept Mazda Kiyora má sice avantgardní průhlednou karoserii (viz box na str. 86), která má evokovat pohled pod vodní hladinu, ale její motor 1,3 l s přímým vstřikováním má podle našich informací nakročeno do sériové výroby. Díky lehoučké konstrukci, vyspělé aerodynamice a úspornému agregátu Kiyora produkuje méně než 90 gramů kysličníku uhličitého na kilometr jízdy.

Hybridní limuzíny

Ani velká luxusní auta ovšem nemusejí přispívat k vzestupu hladiny světových oceánů víc, než je nezbytně nutné. Koncepční limuzína BMW řady 7 ActiveHybrid je odpovědí na Mercedes-Benz S 400 BlueHybrid, o něm Ekonom informoval již v minulém čísle.

Není bez zajímavosti, že obě značky na vývoji hybridního hnacího agregátu spolupracovaly, takže zdánlivě konkurenční koncepty jsou ve skutečnosti dvě strany stejné mince. Další pařížská studie Stuttgartských, Mercedes-Benz ConceptFascination (skutečně se to píše bez mezery), sice v této podobě do výroby nemíří, ale představuje první konkrétní nápovědu ohledně "tváře" chystané nové třídy E.

Enviromentální téma se v této politicky korektní době nevyhýbá ani sportovním automobilům.

Prémiová značka skupiny VW neopomíná zdůraznit, že nové Audi S4, respektive S4 Avant (kombi) dosahuje o 3,4 l nižší průměrné spotřeby než předcházející model, konkrétně 9,7 l/100 km u sedanu a 9,9 l u kombi. Namísto atmosférického osmiválce 4,2 l je totiž poháněna šestiválcem 3,0 l s přímým vstřikováním paliva a - poprvé v novodobé historii Audi - kompresorem. Výkon 245 kW stačí k akceleraci 0-100 km/h za 5,1 sekundy, ale ještě zajímavější je údaj o pružném zrychlení 80 až 120 km/h na čtvrtý rychlostní stupeň, které podle výrobce trvá jen 4,4 sekundy.

Po vlně futuristických "zelených" konceptů ze čtyř či pěti posledních velkých autosalonů je zřejmé, že letošní Paříž představuje vítaný posun zpět ke každodenní realitě - a zároveň pádnou odpověď na stále hlasitější nářky, že sílící tlak na snižování emisí CO2 povede k zániku některých segmentů, unifikaci automobilového trhu, popřípadě rovnou k nucenému odsunu "sobeckých" uživatelů osobních aut do rovnostářského systému hromadné dopravy.

Automobilový průmysl, zdá se, má nevyčerpatelnou schopnost adaptovat se na všechny byrokratické a technologické výzvy, jaké před ně společnost postaví. Představa, že již za tři roky bude v prodeji Chevrolet Volt "do zásuvky", je nepochybně velmi vzrušující. Ale fakt, že již dnes existuje stošedesátikoňový Golf s kombinovanou spotřebou šest litrů, je svým způsobem stejně pozoruhodný.

AUTOR: Jiří Červenka,

spolupracovník redakce

"Nejtekutější" koncept Paříže

Strategie autorů konceptu Mazda Kiyora je poněkud průhledná. Doslova. "Je vyjádřením tekoucí vody a průhlednosti," vysvětluje Mickael Loyer, vedoucí designér exteriéru Kiyory. "Jde o vrstvy vnímání. Nejprve si všimnete jednoho tvaru, ale za ním je další tvar, a další. Je to jako voda. Má několik vrstev, které jako by protékaly jedna do druhé. Interiér je zvenku vidět, stává se tak součástí vnějšího designu." Výztuhy v (průhledných) dveřích mají tvar mořské trávy a přístrojový panel se při dotyku "rozčeří" podobně jako vodní hladina.

Chevrolet Volt se stane prvním velkosériově vyráběným automobilem na světě, který nebude poháněn spalovacím motorem.

Mondial de l'Automobile Paris 2008

Kdy: od 4. do 19. října.

Kde: Veletržní areál Paris de Porte de Versailles.

Autosalon v Paříži je pro evropský automobilový byznys nejvýznamnější událost letošního podzimu.

V roce 2006 ho navštívilo více než 1,4 milionu lidí, z toho 11 000 odborných novinářů ze stovky zemí světa. (Pro tisk jsou tradičně vyhrazeny první dva dny autosalonu.)

Na pět set vystavovatelů předvedlo dohromady 77 světových premiér. Pořadatelé očekávají, že letos budou tato čísla ještě vyšší.

Na rozdíl od každoročního jarního autosalonu v Ženevě je Paříž bienále, střídá se s německým Frankfurtem.

Po vlně futuristických "zelených" konceptů z posledních velkých autosalonů je zřejmé, že letošní Paříž představuje vítaný posun zpět ke každodenní realitě.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů