Úterý, 16. dubna 2024

Projekt sídliště má překážku - hluk

Projekt sídliště má překážku - hluk

Plzeň - Ohrozí ambiciózní projekt výstavby nové plzeňské čtvrti na Švabinách - mezi Božkovem a Letnou - nadměrný hluk? Taková otázka trápí vlastníky dotyčných pozemků. Chtěli je v nejbližší době prodat investorům, ovšem nastal problém -krajští hygienici upozornili na to, že byty vedle střelnice nejsou dobrý nápad bez toho, že by se udělala speciální protihluková opatření.

Útvar koncepce a rozvoje plzeňského magistrátu, jenž na projektu města pracuje, obdržel nyní stanovisko hygieniků, podle nichž je na území nadlimitní hluk. To oddálí změnu územního plánu. Pozemky v této lokalitě jsou totiž zatím vhodné jen k zemědělskému užívání a zhruba do listopadu měly být změněny na území, kde se mohou stavět byty, obchody a parky pro šest tisíc lidí. „Podle zpracované hlukové studie je území, zasažené hlukem ze střelnice větší, než jsme předpokládali,“ řekla ředitelka útvaru Irena Vostracká.

Stěhování střelnice? Nereálné „Budeme hledat možnosti, jak dopady hluku zmenšit,“ uvedla Vostracká. Upozornila i na to, že šíření hluku ze střelnice je jiné než třeba z dopravy. Proto nepostačí jen protihlukové stěny. Stěhování střelnice ale není podle Vostracké reálná varianta, protože přesunout celý areál je mnohem obtížnější než najít vhodnější místo pro výstavbu bytů. Navíc má střelnice v Plzni výjimečné postavení. Další variantou je podle Vostracké omezení počtu bytů. Například k výstavbě výrobních prostor není území vhodné, protože je ve svahu.

„Jsme tím zaskočeni. Nechceme ale zatím plašit vlastníky ani budoucí investory,“ uvedla ředitelka. Na 160hektarové území město čekalo poměrně dlouho, protože chyběly peníze na základní sítě. Ty se nakonec podařilo sehnat a připravuje se budování úslavského kanalizačního sběrače i vodárenského souboru Lobzy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů