Sobota, 20. dubna 2024

Spolchemie vyčistí odpadní vody od rtuti

Spolchemie vyčistí odpadní vody od rtuti

Ústí nad Labem - Ústecký Spolek pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie) přestane nejpozději do čtyř let vypouštět do odpadních vod rtuť. Společnost totiž přejde na novou technologii, která už nebude tuto látku využívat.

Mluvčí Spolchemie Zdeněk Rytíř sdělil, že amalgámovou technologii opustí podnik nejpozději do roku 2012. „Což bude znamenat, že při výrobě přestaneme používat rtuť,“ dodal Rytíř. Přitom ještě v loňském roce odešlo v odpadních vodách z chemičky do čistírny vod v Neštěmicích zhruba čtyřicet kilogramů rtuti, z níž poté odteklo sedm kilogramů této látky.

Společnost hodlá v příštím roce vybudovat také odsolení odpadních vod. „Bude se jednat až o třicet tisíc tun soli ročně a budeme ji získávat zpátky. Čistou sůl tak vrátíme zpět na začátek technologie,“ uvedl Rytíř.

Podle ekologické organizace Arnika však Spolchemie v roce 2007 vypustila nejvíce látek, které přispívají k poškození ozónové vrstvy Země. Ivana Haničincová z Arniky uvedla, že je to především kvůli vysoké produkci hexachlorbenzenu. „Přesto Spolchemie odmítá, aby byla označována za největšího znečišťovatele v kraji,“ podotkl Rytíř.

Společnost loni vypustila do ovzduší také 138 tun oxidu siřičitého, což představuje více než polovinu celkových emisí chemičky. V celém Ústí nad Labem to však představuje asi tři procenta emise síry. Společnost technologii, kde oxid siřičitý vzniká, v letošním roce za 40 milionů korun odsířila. Tyto emise tak z chemičky zcela zmizí.

Ústecká Spolchemie dosáhla v prvním pololetí letošního roku tržeb 2,6 miliardy korun. To je o deset procent více než ve stejném období loni. Tržby ale podle Rytíře nedosahují ani polovinu z ročního plánu. Za celý rok chce totiž firma prodat výrobky za 5,6 miliardy korun.

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů