Pátek, 19. dubna 2024

Vzdělávací "odpadová" stezka

Vzdělávací "odpadová" stezka
V areálu skládky odpadů Ekodepon, kterou vlastní Sdružení obcí Černošín, bylo otevřeno unikátní centrum pro vzdělávání v oblasti odpadového hospodářství.

Umístění centra na skládce odpadů umožňuje poskytnout návštěvníkům jak teoretické informace, tak praktické poznatky.

Pro přednášky a semináře je určena moderně vybavená učebna, v níž jsou vystaveny praktické ukázky výrobků z recyklace papíru, plastů, kovů i vyřazených elektrických a elektronických zařízení. Připraven je krátký instruktážní film, který populární a vtipnou formou informuje o nakládání s odpady

Přímo ze školicí místnosti je možné oknem nebo prostřednictvím kamerového přenosu sledovat práci dotřiďovací linky na plastové obaly. Je to jedno z konkrétních zařízení pro nakládání s odpady, které se nachází v areálu a je návštěvníkům přístupné.

V samotném areálu skládky je vybudována tzv. stezka odpadů s informačními tabulemi, které ukazují nakládání se všemi druhy odpadů. Na této "naučné stezce" vysvětluje návštěvníkům některý ze zaměstnanců provoz moderní řízené skládky odpadů či podmínky budování nového skládkovacího prostoru. Mohou si prohlédnout i kogenerační jednotku, která z jímaného skládkového plynu vyrábí elektrickou energii, nebo kompostárnu pro biologické odpady.

Celková hodnota vybudovaného zařízení je 2,3 milionu korun a jeho vybudování trvalo více než dva roky. Akci podpořily kraje Plzeňský a Karlovarský, provozovatelé kolektivních systémů zpětného odběru výrobků a obalů (Eko-kom, Elektrowin, Asekol, Ekolamp a Ekobat) a několik soukromých subjektů. Jak řekl na slavnostním otevření jednatel společnosti Ekodepon Ing. Petr Strankmüller, hlavním tahounem při přípravách i shánění sponzorů byla Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje (RRA).

Stezka odpadů je primárně určena školním dětem a mládeži, a to již od mateřských škol až po školy střední. Zástupce kolektivního systému Elektrowin Ing. Tvrzník říká: "Nejvnímavější posluchači jsou naše děti, osvědčuje se nám to za tři roky činnosti stále častěji." Druhou cílovou skupinou, která by měla využívat toto unikátní školicí zařízení, jsou samosprávy, dále úředníci, kteří se starají o odpadové hospodářství v obcích městech. Již v průběhu listopadu se připravuje rozsáhlé certifikované školení, na které budou pozvána všechna města a obce Plzeňského kraje.

Díky své poloze je středisko určeno pro zájemce z krajů Plzeňský a Karlovarský. Provozovatelé v současné době připravují internetový rezervační systém. "Příští rok chystáme další rozšíření spolupráce - a to přes hranici, s bavorskými partnery," uzavírá Marek Sýkora z RRA.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů