Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda neprojednala plán a rozpočet úložišť radioaktivních odpadů

Vláda neprojednala plán a rozpočet úložišť radioaktivních odpadů
Vláda tuto středu neprojednala plán činnosti a rozpočet Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) pro příští rok spolu s tříletým a dlouhodobým plánem, který upřesňuje přípravu hlubinného úložiště radioaktivního odpadu v ČR. To by mělo být uvedeno do provozu v roce 2065. Materiálem, který vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu, se bude vláda zabývat příští týden. ČTK o tom po dnešním jednání vlády informovali pracovníci jejího tiskového oddělení.
Na přelomu let 2004 a 2005 se uskutečnil v šesti lokalitách případného umístění hlubinného úložiště geologický průzkum. Vzhledem k veřejným protestům však MPO práce pozastavilo. Podle ministerstva by průzkum mohl být obnoven po roce 2009.
Vysoce aktivní odpady a vyhořelé jaderné palivo po jeho prohlášení za odpad v současných úložištích nelze ukládat; konečné zneškodnění se předpokládá jejich uložením právě v hlubinném úložišti. Přechodně je skladováno v meziskladech.
Nyní SÚRAO spravuje tři úložiště radioaktivního odpadu: v areálu jaderné elektrárny Dukovany, úložiště Richard u Litoměřic a Bratrství u Jáchymova. Ty jsou uzpůsobeny pro odpady s nízkou a střední aktivitou; v dukovanském úložišti se schraňují provozní odpady z obou tuzemských jaderných elektráren a zbývající dvě úložiště slouží pro odpad z průmyslu, výzkumu a zdravotnictví. Celkový objem úložných prostor v Dukovanech je 55.000 metrů krychlových a je dostatečný k přijetí všech provozních odpadů z elektráren Dukovany i Temelín.
Pro příští rok SÚRAO předpokládá, že v Dukovanech bude uloženo zhruba 500 metrů krychlových krátkodobých odpadů s nízkou a střední aktivitou z provozu jaderné elektrárny Dukovany a Temelín a do úložišť Richard a Bratrství se umístí zhruba 90 metrů krychlových stejného druhu odpadů.
Plán SÚRAO na roky 2009 až 2011 vychází ze současné situace v provozu úložišť a z dlouhodobého plánu činnosti. Provoz dukovanského úložiště bude zajišťovat společnost ČEZ, o úložiště Richard a Bratrství se bude starat SÚRAO a dodavatelské firmy.
Činnost SÚRAO je financována ze státního rozpočtu a z prostředků jaderného účtu, který je součástí státních finančních aktiv. K příjmům účtu patří především peníze získané od původců radioaktivního odpadu a výnosy z operací na finančním trhu.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů