Středa, 24. dubna 2024

LČR koupily za pět let lesní pozemky za 515 milionů

LČR koupily za pět let lesní pozemky za 515 milionů

Podnik Lesy České republiky (LČR) investuje do rozšíření své držby ročně několik desítek milionů korun. Za posledních pět let nakoupil celkem 3530 hektarů za 515 milionů korun. Píše o tom pondělní vydání týdeníku Euro. Zatímco od roku 2002 se výměra státních lesů trvale zmenšovala, během loňska se rozrostla o devět tisíc hektarů na celkových 1,348 milionu hektarů.

"Zestátňování privátního majetku mě u pravicové vlády opravdu udivuje," uvedl podle týdeníku Euro majitel holdingu Less Jan Mičánek. Vedení LČR se při nákupu řídí programem, který stanoví, jaké pozemky může podnik pořizovat. "Nákup musí být smysluplný, musí jít o lesy, které má význam vykoupit. Navazují například na naše současné pozemky, popřípadě zarovnávají hranice a podobně," řekl generální ředitel LČR Jiří Novák.

Skupování soukromých lesů státním podnikem v době, kdy se počítá s jejich privatizací, kritizoval také předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL) František Kučera. Je přesvědčen, že konkurenci na trhu se dřevem a lesnickými službami by prospělo, kdyby se podíl státních lesů snížil o pět až 25 procent. "Mohlo by to být prospěšné i pro posílení pozice nestátních vlastníků," míní Kučera.

"V roce 2006 podnik LČR přikoupil 1202 hektarů za 174 milionů korun, loni pak 396 hektarů za 56 milionů," upřesňuje mluvčí státního podniku Radek Drahný. Letos plánuje podnik převzít dalších asi 700 hektarů a má na to vyčleněno zhruba sto milionů korun.

Potenciální kupci, kteří se na trhu potkávají s Lesy České republiky, poukazují na nefér soutěž ovlivněnou daňovým zvýhodněním státního podniku. Převody lesního majetku jsou v jeho případě osvobozeny od daně, takže prodávající nemálo ušetří, když si z řady zájemců vybere právě LČR. Jinak odvede eráru tři procenta z úřední ceny, ač ve skutečnosti nemovitost prodal za její zlomek, napsal týdeník Euro.

Zdroj: http://www.finance.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů