Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rada Ústeckého kraje vyzvala k odpisu zásob uhlí pod Horním Jiřetínem!

Rada Ústeckého kraje vyzvala k odpisu zásob uhlí pod Horním Jiřetínem!

Svým usnesením č. 39/128R/2008 podpořila Rada Ústeckého kraje odpis zásob hnědého uhlí pod Horním Jiřetínem. Krajští radní uložili hejtmanovi, aby odpis prosazoval při jednáních s vládou a dalšími ústředními orgány státní správy. Zároveň vzali na vědomí informaci, že na přípravě návrhu na odpis začali pracovat úředníci Krajského úřadu. Město Horní Jiřetín tuto zprávu přijalo s nadšením. Zároveň upozorňuje, že odpis zásob uhlí nyní požadují již tři klíčové orgány veřejné správy: Ústecký kraj, Ministerstvo životního prostředí i město Horní Jiřetín. Místní lidé ještě nikdy neměli tak velkou šanci uspět ve svém nerovném konfliktu s těžební společností jako dnes.

Ačkoliv usnesení krajské rady bylo přijato již před třemi týdny, na internetu bylo zveřejněno až koncem minulého týdne. Představitele města Horní Jiřetín o něm navíc nikdo ze zástupců kraje oficiálně neinformoval.

„Oceňujeme, že krajští radní se nepokusili využít svoje usnesení o odpisech  v předvolebním boji, nicméně možná to s tou skromností trochu přehnali. Myslím, že naši občané měli právo se tak zásadní informaci dozvědět dříve. Je také škoda, že si rada kraje nevzpomněla na naše město před rokem či před dvěma – kdyby přijala podobné usnesení tehdy, dnes možná již mohl být odpis proveden a lidé tady u nás  si mohli konečně oddechnout. Ale to je teď vedlejší. Klíčové je, že kraj nás v našem boji o odpis konečně bezvýhradně podpořil, což dosud bylo možné říci pouze o Ministerstvu životního prostředí,“ uvedl dnes starosta Horního Jiřetína Branko Glavica.

Horní Jiřetín zároveň odmítl rozšířenou domněnku, že k provedení odpisu zásob je zapotřebí spolupráce Mostecké uhelné, a.s., která tak údajně může jeho provedení dlouhodobě blokovat. „Jde o nedorozumění. Výhradní ložisko Komořany, na kterém Horní Jiřetín stojí, dosud nebylo povrchovou těžbou nijak dotčeno, a v rámci platných limitů těžby ani nebude. Množství zásob uhlí se v něm od doby jeho vyhlášení nijak nezměnilo, takže k přípravě návrhu na odpis musí stačit podklady, které byly zapotřebí k jeho vyhlášení. Ty jsou k dispozici na Geofondu ČR. Kraj proto může návrh připravit sám a s naší podporou ho poslat na ministerstvo průmyslu, které má podle zákona povinnost o něm do jednoho měsíce rozhodnout. Cesta k odpisu je nyní otevřena,“ konstatoval místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt.

Kontakt: Ing. Vladimír Buřt, místostarosta Horního Jiřetína, tel.: 724 081 095
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů