Čtvrtek, 25. dubna 2024

Lyžování ve Špindlu ještě zelenější

Lyžování ve Špindlu ještě zelenější
Nová ekologická opatření jsou přínosem pro cennou přírodu i návštěvníky skiareálu.

Největší český skiareál Špindlerův Mlýn již druhým rokem odebírá Zelenou energii Skupiny ČEZ a je tak důležitým přispěvatelem na rozvoj obnovitelných zdrojů energie. "Příroda nám umožňuje podnikat, a proto se jí snažíme také něco vracet," říká ředitel společnosti Skiareál Špindlerův Mlýn Jiří Beran.

Elektřina Skupiny ČEZ napájí pět lanovek a jedenáct vleků, sněhová děla ve Svatém Petru, na Medvědíně, Labské a na Horních Mísečkách a všechny obslužné objekty. Firma Skiareál Špindlerův Mlýn je programově ekologická. Musí být, protože má za zády přísnou Správu národního parku Krkonoše, a chce být, protože chce návštěvníkům poskytovat nejlepší služby. A ty se neobejdou bez špičkové péče o životní prostředí.

Skiareál Špindlerův Mlýn letos obhájil certifikaci ISO 14001:2005 zaměřenou na hodnocení vlivu činnosti firmy na životní prostředí a má propracovaný systém environmentálního managementu (EMS). Stoprocentně ekologické jsou čerpací stanice pohonných hmot a garáže pro sněhové rolby, v rolbách se používá ekologický odbouratelný olej, po zimní sezoně pod lanovkami nesmí zůstat ani papírek.

Mezi novinky patří nahrazení posledních ručně ovládaných sněhových děl automatickými, které šetří elektrickou energii i vodu. Skiareál také koupil tři nové sněžné rolby, modernější a opět o něco ekologičtější. A v některých místech okolo sjezdovek se objevily zábrany s cílem ušetřit mladé lesní porosty ve volném terénu před nájezdy neukázněných lyžařů.


Ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn Jiří Beran poodhalil chystané novinky pro letošní sezónu:

Přes nárůst cen energií a DPH jsme letos přistoupili k zlevnění permanentek na 700 Kč za den v hlavní sezóně. Věříme, že to naše návštěvníky z domova i ze zahraničí - především ze zemí eurozóny - příjemně překvapí. V dolní části sjezdovky Hromovka jsme nově instalovali bezpečnostní sítě A-FIS od firmy Meingast, což také přispěje k většímu bezpečí všech lyžařů.


Jak se bude Špindlerův Mlýn rozvíjet v dalších letech?

Oddělené části střediska Svatý Petr a Hromovka, Medvědín a Horní Mísečky během pár příštích let propojí nové lanovky a sjezdovky. Bude tak možné přejíždět z jedné strany špindlerovského dolíku na druhou. A při vjezdu do města plánujeme vybudovat centrální parkoviště s přímým napojením na sjezdovky, a tím dosáhnout dalšího zklidnění dopravy přímo ve středisku uprostřed nádherné krkonošské přírody.


Co považujete za nejdůležitější z hlediska životního prostředí?

Máme celý systém péče o životní prostředí, ale velmi důležité jsou detaily. Každým rokem navštíví Špindlerův Mlýn sedm set tisíc lidí, a my chceme, aby byli spokojeni a vraceli se k nám. Investice do péče o životní prostředí jsou jedny z nejlepších investic vůbec. Proto jsme se také rozhodli pro Zelenou energii.

Zelená energie je příležitostí pro firmy

Zelená energie Skupiny ČEZ poskytuje firmám zajímavou možnost zviditelnění a zdůraznění jejich ekologického přístupu. Firemní odběratelé Zelené energie získávají oprávnění k využití jejího loga, které mohou umístit na své propagační materiály nebo na výrobky. Tím zdůrazní svůj vztah k životnímu prostředí a odliší se od konkurence. Zkušenosti ukazují, že spotřebitelé při svých nákupech stále více zvažují kromě běžných parametrů výrobku i chování jeho výrobce. Zelená energie tak může být zajímavou konkurenční výhodou.

Zelenou energii si můžete objednat na internetových stránkách www.zelenaenergie.cz, prostřednictvím Zákaznické linky 840 840 840 nebo na kterémkoliv Zákaznickém centru Skupiny ČEZ. Firemní zákazníci ji mohou objednat rovněž prostřednictvím svého obchodního zástupce Skupiny ČEZ.

Více informací najdete na www.zelenaenergie.cz.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů