Čtvrtek, 18. dubna 2024

ZANIKLÝ TRNOVANSKÝ PŘÍRODNÍ PARK

ZANIKLÝ TRNOVANSKÝ PŘÍRODNÍ PARK

Mezi malebná a zelení bohatě ověnčená místa, vyhledávaná nejen obyvateli Teplic, Trnovan a Šanova, ale i četnými lázeňskými hosty, patřil kdysi přírodní park v Trnovanech, kterému se ještě v roce 1790 říkalo "Elysium Teplicense".

K vycházkám lákající sady se nacházely podél potoku Bystřice, který protékal od Dubí přes Novosedlice a Trnovany do lázeňského Šanova a je třeba připomenout, že právě tyto partie měly svůj zvláštní půvab. Stromová i potoční zákoutí tu zvala k odpočinku a klidu, travnaté plochy zase k posezení i ke hře dětí. K občerstvení všech, kteří sem rádi zavítali, pak sloužila stará budova hostince, který nikdy nezel prázdnotou. Od jara přes letní období až do podzimu se obvykle posedávalo na lavičkách před hostincem a uvnitř se pak skončilo vždy při náhlém zhoršení počasí v době bouřek nebo lijáků.

Romantické časy trnovanského přírodního parku trvaly ještě i po celé devatenácté století. Na přelomu devatenáctého a dvacátého století však velká výstavba a rozvoj blízkých Trnovan postupně měnily někdejší venkovskou obec ve stále se rozrůstající město, které se rozšiřovalo do všech směrů. Tohoto trendu nebyl ušetřen ani přilehlý přírodní park. A tak malebná zákoutí brala postupně za své zejména při výstavbě rodinných vilek ve dvacátých letech 20. století.

Počátkem třicátých let jste zde mohli spatřit ještě zbytky někdejšího přírodního parku, který však už byl zčásti zastavěn vilami. Na jeho západním okraji však stále ještě veřejnosti sloužila Teplicko-Šanovská plovárna a koupaliště jako vůbec první zařízení svého druhu na Teplicku. Vznikla roku 1878, přičemž zdejší bazén dosahoval délky 54 metrů, šířky 15 metrů a měl rovněž oddělený prostor pro neplavce i děti K bazénu příslušelo též 37 dřevěných kabin a 8 slunečních lázní. Ke zrušení plovárny došlo už před druhou světovou válkou, a tak byly Teplice ochuzeny o jistě přínosnou sportovní a odpočinkovou atrakci, která dnes tolik lázeňskému městu v letních horkých měsících chybí.

PAVEL KOVÁŘ

http://www.iteplice.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů