Pátek, 29. března 2024

Provozy a záměry Agrodružstva Jevišovice: nezákonné a škodlivé

Provozy a záměry Agrodružstva Jevišovice: nezákonné a škodlivé

U příležitosti dnešní tiskové konference Agrodružstva Jevišovice upozorňují občanská sdružení a místní občané na porušování zákonů v souvislosti s provozem bioplynové stanice Velký Karlov a záměrem výstavby krokodýlí farmy ve stejné obci.

Bioplynová stanice bez povolení a bez dodržování hygienických předpisů likviduje části mrtvých těl hospodářských zvířat a šíří do okolí zápach a znečištění. Plánovaná krokodýlí farma je pak kontroverzní nejen z etického hlediska (velkochov divokých zvířat), ale její přípravu provází také porušování zákonů a nerespektování úředních rozhodnutí. „Agrodružsvo tvrdí, že je šikanováno úřady. Ve skutečnosti ale samo ignoruje legitimní výzvy úřadů a veřejnosti k dodržování zákonů a svou činností dlouhodobě poškozuje životní prostředí v okolí Velkého Karlova,“ uvádí Jiří Koželouh z NESEHNUTÍ.

Bioplynovou stanici ve Velkém Karlově provozuje firma ZEVO s.r.o., jejímiž spolumajiteli jsou Agrodružstvo Jevišovice a také Bohumír Rada, předseda představenstva Agrodružstva. Původně byl oznámen provoz zpracovávající 25 000 tun materiálu ročně, po výstavbě však byla bioplynová stanice stavebním úřadem Jaroslavice zkolaudována na kapacitu 90 000 tun/rok. Občanské sdružení Za životní prostředí Velkého Karlova požádalo o přezkum kolaudačního rozhodnutí. Žádost krajský úřad zamítnul s tím, že:  „Záleží, zda již u původce je materiál evidován jako odpad nebo např. jako hnojivo. Je tedy možné, že i při celkové kapacitě vstupní suroviny 90 000 tun/rok nebude zpracováváno více jak 30 000 tun/rok odpadů.“ Toto rozhodnutí komentuje Bohumil Nejezchleb jednatel sdružení: „Krajský úřad posvětil právní kličku investora, kterou se tento vyhnul posuzování vlivů na životní prostředí a obešel tak smysl zákona. Z hlediska vlivu na životní prostředí je jedno, jestli stejný materiál označíme za hnojivo, nebo jako odpad“.

Následně byl spuštěn provoz bioplynové stanice a k nemilému překvapení veřejnosti započalo navážení a likvidace živočišných zbytků, včetně částí mrtvých těl hospodářských zvířat, krve apod. Fakticky začala stanice fungovat jako kafilérie, která má daleko přísnější hygienická pravidla a výrazně více zatěžuje životní prostředí. Původně vítaný záměr výroby energie z obnovitelných zdrojů se tak stal pohromou pro své okolí.

Z důvodu zásadních nedostatků provozu odmítl krajský úřad vydat pro provoz bioplynové stanice integrované povolení, které je ze zákona pro takové zařízení povinné. Firma však provozuje stanici nezákonně bez tohoto povolení. Proti současnému provozu se vyjádřili zástupci šesti okolních obcí (Božice, Hevlín, Hrabětice, Hrádek, Krhovice a Šanov), petici v podobném duchu pak podepsalo 85 % domácností ve Velkém Karlově. Česká inspekce životního prostředí uložila firmě za porušování zákonů již řadu pokut, situaci kritizuje i Ministerstvo životního prostředí ČR.

Agrodružstvo Jevišovice mimoto plánuje ve Velkém Karlově velkochov asi 800 krokodýlů nilských kvůli prodeji jejich kůže na luxusní oděvy a masa do drahých restaurací. S tímto záměrem nesouhlasí několik nevládních organizací, které odeslaly již v roce 2006 vedení družstva otevřený dopis. „Krokodýl nilský je divoké, nedomestikované zvíře, jeho chov takovýmto způsobem považujeme za neetický a mimo jiné také zbytečný,“ uvádí stanovisko k záměru Martin Hyťha z Dětí Země - Plzeň.

Krajský úřad před nedávnem zrušil stavební povolení pro krokodýlí farmu, neboť ve stavební dokumentaci chyběly významné části projektu a stavební úřad rozhodoval nezákonně. „Zdá se, že se investor snaží odvracet pozornost o problémů, za které nese zodpovědnost, když nedůvodně obviňuje své okolí z toho, že mu brání v podnikání,“ uzavírá Hyťha.

Více informací:

Jiří Koželouh – NESEHNUTÍ (723 559 495)

Martin Hyťha – místopředseda Dětí Země (377 240 772, 606 104 784)

Bohumil Nejezchleb – jednatel o.s. Za životní prostředí Velkého Karlova (723 470 381)
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů