Pátek, 19. dubna 2024

Vodní elektrárna Dalešice slaví třicet let

Vodní elektrárna Dalešice slaví třicet let

Vodní přečerpávací elektrárna Dalešice je významné vodní dílo v celé České republice a tento rok slaví třicet let.

Vodní elektrárny Dalešice s přečerpávací vodní elektrárnou Dalešice byla vybudována v sedmdesátých letech minulého století na řece Jihlavě. Čtyři reverzní Francisovy turbíny instalované pod stometrovou sypanou hrází byly už v době spuštění před třiceti lety na mimořádně vysoké technické úrovni. Po zkouškách v roce 1978 bylo možné zvýšit jejich projektovaný výkon ze 4x102,5 MW na 4x112,5 MW.

„Dnes je po provedených generálních opravách jejich výkon dokonce 4x120 MW. Tento výkon může elektrárna poskytnout do jedné minuty od vzniku požadavku. Vodní komplex elektráren Dalešice-Mohelno a jaderná elektrárna Dukovany jsou atestovány pro najetí z úplné tmy – blackoutu české elektrorozvodné sítě,“ vysvětlil mluvčí dukovanské elektrárny Petr Spilka.

Stavba Dalešické přehrady započala v roce 1970 a trvala osm let. Sahá až k obci Vladislav. Maximální objem nádrže 127,3 milionů m³ a patří k největším na Moravě. Hlavním účelem je zdroj technologické vody pro jadernou elektrárnu Dukovany, výroba špičkové elektrické energie, dlouhodobé vyrovnávání průtoků v řece a snižování povodňové špičky v dolním toku.

„Nejprve byl vybudován zakulacený betonový základ pro strojovnu. Tvar byl zvolen pro betonovou hráz. Při podrobnějších geologických průzkumech se zjistilo, že okolní prostředí nevyhovovalo pro betonovou hráz, proto byla zvolena sypaná hráz z místních materiálů. Střední vodotěsná část je z jílu. Protože jíl nesmí při ukládání navlhnout, jinak by hrozilo, že celá hráz ujede, byl navážen několikrát, pokaždé totiž zmokl,“ píše o Dalešické přehradě Wikipedia.

Těleso hráze má sto metrů a je nejvyšší hrází v České republice a zároveň druhou nejvyšší sypanou hrází v Evropě. Svoje prvenství v republice má přehrada i ve své hloubce, která činí 85,5 metrů.

http://www.vysocina-news.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů