Pátek, 19. dubna 2024

Zelené plány jdou ke dnu. Kvůli krizi

Zelené plány jdou ke dnu. Kvůli krizi

- Znovu se bojuje o kamiony i emisní povolenky

České firmy se snaží z finanční krize vytěžit maximum. Svaz průmyslu vyzval vládu, aby podnikům ulevila a nepřijímala ekologické zákony - a část Topolánkova kabinetu předběžně kývla. A zdejší byznys není v boji sám: na summitu EU v Bruselu už osm zemí vyzvalo k přehodnocení současné "zelené" politiky.

"Podporuji záměr, aby těch nových povinností bylo co nejméně," uvedl ministr dopravy Aleš Řebíček. Ministr průmyslu Martin Říman je ještě razantnější. "Z mého pohledu to platí, i kdyby finanční krize nebyla," uvedl.

Zastavte kamiony i emise

Průmyslníci chtějí, aby vláda nezakazovala páteční jízdy kamionů ani nepřijímala evropskou normu o ochraně ovzduší. "Ten klimaticko-energetický balíček by byl v souvislosti s finanční krizí hřebík do rakve. Firmy si nemohou dovolit náklady dalších padesáti miliard," uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl.

Náklady navíc by přinesl i páteční zákaz jízd kamionů, a ministr Řebíček možná právě proto s předložením zákona váhá.

Průmyslníci nejsou bez šance. Po zpomalení zelené revoluce volají podnikatelé po celé Evropě. Ve stavu ohrožení se tak ocitl nejambicióznější projekt unie. Plán, který má z Evropy udělat světového premianta v boji proti globálnímu oteplování, by ale stál kontinentální průmysl desítky miliard eur. Osm nových členských států proto včera na summitu Evropské unie vyzvalo k tomu, aby se vzhledem k současné krizi ambiciózní cíle přehodnotily.

"Myslím, že by bylo dobře trochu počkat," souhlasil včera italský premiér Silvio Berslusconi.

Polsko dokonce dopředu varovalo, že sáhne k tomu nejsilnějšímu prostředku, který má k dispozici, a bude vetovat jakoukoliv snahu prosadit závazek, že se státy musí dohodnout na konečné verzi klimaticko-energetického balíčku do prosince, jak prosazuje Francie. "Je to vysoká hra, ale nemáme jinou možnost," řekl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski.

Souboj pokračuje

Oficiálně se Česko k prohlášení dalších nových členů nepřipojilo. Konečný kompromis se totiž bude hledat během jeho předsednictví, a tak nechtělo svoji pozici příliš vyhrocovat. "Stále ale platí, že máme vážné výhrady." řekl včera vicepremiér Alexandr Vondra.

Hlasy nakloněné zájmům průmyslu ale neslyší rád ministr životního prostředí Martin Bursík. "Ty názory, že systém obchodování s emisními povolenkami je nesmysl, považuji za extrémní. Názor vlády je opačný," neshoduje se Martin Bursík s vyjádřením svých kolegů.

AUTOR: Lucie Tvarůžková
AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů