Čtvrtek, 25. dubna 2024

EU: Zelená revoluce bude ohleduplnější

EU: Zelená revoluce bude ohleduplnější

ČESKÁ REPUBLIKA JE S DOSAŽENÝMI ZÁVĚRY UNIJNÍHO SUMMITU SPOKOJENA

Zelená revoluce pokračuje. Evropští politici se včera dohodli, že se unie musí stůj co stůj stát premiantem v boji proti globálnímu oteplování, a to bez ohledu na finanční krizi a zadýchávající se ekonomiku. Francie, která evropské sedmadvacítce předsedá, ale společně s Evropskou komisí do prosince prozkoumá, jestli jsou domácí úkoly spravedlivě rozdělené mezi jednotlivé země a průmyslové sektory.

Klimaticko-energetický balíček legislativních návrhů se tak nakonec podařilo dostat z jednotky intenzivní péče, kam ho ve středu večer poslaly výhrůžky Italů a Poláků. Ti hrozili, že budou jeden z nejambicióznějších projektů v historii unie torpédovat, protože je pro ně příliš finančně náročný. Výhrady mají i všechny nové členské státy, jimž se zdá, že komise při rozdělování úkolů nepřihlédla k tomu, že v minulých letech pohnuly se svým životním prostředím daleko víc než Západní Evropa.

"Závěry summitu jasně vyzývají k zohlednění ekonomické situace jednotlivých zemí," řekl český premiér Miroslav Topolánek. Ten pochválil sám sebe a českou delegaci za to, že při dojednávání konečného kompromisu sehrála klíčovou roli.

Evropská unie chce do roku 2020 snížit o dvacet procent emise skleníkových plynů a o stejné číslo zvýšit podíl obnovitelných zdrojů. Každá země dostala určeno, kolik musí ke společnému cíli přispět. Unie včera poprvé připustila, že by se povinnosti jednotlivých států mohly ještě pozměnit.

Zezelenání bude Evropu stát desítky miliard euro, finančně nejnáročnější bude pro elektrárny a a automobilový průmysl.

Topolánek státnický

Česká delegace po skončení evropské schůzky zářila spokojeností a její tisková konference se nesla ve znamení vzájemných pochval, blahopřání a gratulací.

"Dnes musím opravdu poblahopřát premiérovi a kolegovi doktoru Vondrovi k těm výsledkům, protože tentokrát jsme sehráli opravdu dobrou roli. Nenaštvali, zprostředkovali, dosáhli. Když tohle bude pokračovat během českého předsednictví, budu opravdu rád," řekl veřejně ministr zahraničí Karel Schwarzenberg zaskočenému premiérovi, který se při jeho slovech jemně začervenal.

Češi v Bruselu varovali před "požární logikou", tedy tím, aby unie ukvapeně v souvislosti s krizi přijímala něco, co by mohlo v budoucnu mít negativní dopady. V tomto duchu se jí nakonec podařilo i pozměnit závěrečný dokument.

Tam se díky nim a Holanďanům dostal větší důraz na to, že se i v případě řešení krize musí dbát na dodržování pravidel hry. Zejména těch, týkajících se toho, co je ještě dovolená státní pomoc, a co už je podpora, jež by mohla narušit hospodářskou soutěž.

Rada moudrých

Politici také včera vybrali dvanáct moudrých hlav, které mají unii v budoucnu pomoci formulovat její hlavní úkoly a hrozby.

Jsou mezi nimi hlavně bývalí politici. Z Česka se do takzvané reflexní skupiny nikdo nedostal, nové členské státy zastupuje bývalá lotyšská prezidentka Vaira Vikeová-Freibergová a někdejší polský prezident Lech Walesa.

Řídit "radu moudrých" bude někdejší španělský premiér Felipe González.

Co schválil summit

- Podpořil záchranný plán pro finanční sektor ve výši více než dvou bilionů eur, na němž se již dohodly země eurozóny.

- Potvrdil, že se chce do konce letošního roku dohodnout na ambiciózním plánu boje s globálním oteplováním.

- Schválil složení "rady moudrých," která má pomoci s formulováním vizí a hrozeb, s nimiž by se v budoucnu mohla unie potýkat.

AUTOR: Lucie Tvarůžková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

/Od naší zpravodajky z Bruselu/

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů