Čtvrtek, 18. dubna 2024

Trvale udržitelné stavění

Trvale udržitelné stavění
OTÁZKA PRO Ing. Miloslava Maška, CSc., generálního ředitele Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR

> V posledních letech se stále častěji objevuje pojem "trvale udržitelné stavění". Má Česká republika v tomto směru zpracovanou koncepci?


U nás je to roztříštěno na mnoho organizací, které o tom buď vůbec nevědí, nebo se nedomluví. Dokonce bych řekl, že i Ministerstvo životního prostředí ČR se stará spíše o to, aby se něco nepostavilo, než aby se to postavilo ekologicky. SPS ČR se intenzivně snaží přispět k vypracování programu. Naším cílem je změna současného neutěšeného stavu. Jestliže u trvale udržitelného rozvoje je smysl i cíl poměrně jasno, u stavebnictví to zatím všeobecně jasné není, což se projevuje i v pozornosti, kterou této kategorii věnují (či lépe řečeno nevěnují) představitelé státní správy.

Důsledky nekoncepčního přístupu se projevují nepříznivě především v odvětví stavebnictví, s dlouhým výrobním cyklem a složitostí kooperačních vztahů, kde nezbytnost dlouholeté přípravy velkých staveb či sídel vyžaduje mnohaletý předstih.

Útvar stavebnictví neexistuje v organizační struktuře MPO, i když je jako jediný vládní orgán - podle platného kompetenčního zákona - odpovědné za tuto oblast včetně výroby stavebních hmot. Vzhledem k tomu nemá zřejmě žádný z úseků ministerstva potřebné informace, a tudíž je ani nemůže poskytovat a nést odpovědnost za neblahý stav v tomto - pro všechny země EU mimořádně významném - odvětví. Důsledky takového stavu pro budoucí konkurenceschopnost stavebnictví není obtížné dohlédnout.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů