Sobota, 20. dubna 2024

Benzínka v šumavském Srní podle občanů vylepší ovzduší ve vesnici

Benzínka v šumavském Srní podle občanů vylepší ovzduší ve vesnici

Srní (Klatovsko) - Zatímco řada měst a obcí vidí ve stavbě nových čerpacích stanic téměř ekologický problém, Srní ji nadšeně vítá. Usiluje o ni už několik let. Obec tvrdí, že centrum západočeské Šumavy znečišťuje daleko více, když nákladní a osobní vozy, frézy na sníh a stroje na těžbu dříví jezdí pro pohonné hmoty desítky kilometrů.

Nová čerpací stanice podle ní určitě zlepší ovzduší a zajistí také větší příliv návštěvníků. Stavba začne ještě letos a řidičům se otevře na jaře. "Když se spočítají všechny autobusy, traktory, rolby na lyžařské stopy, nákladní a osobní vozy, které si jednotlivě pro naftu a benzin dojíždějí, tak to zatíží ovzduší mnohem více, než když budou mít menší pumpu přímo u nás v centru Šumavy," řekla. Dnes musí řidiči dojíždět pro pohonné hmoty až 23 kilometrů. Podle Pěčové hlavně v zimě, kdy je v obci až dva metry sněhu, "teče nafta proudem".

Stanice bude mít také velký přínos pro cestovní ruch. Ze současných 2000 lidí měsíčně o prázdninách a v zimní sezóně se počet návštěvníků zvýší dvaapůl až trojnásobně. "Kromě důležitosti pro místní bude neskutečným plusem pro turismus. Srním se projíždí ze všech směrů (na Kašperské Hory, Modravu, Kvildu, Prášily a Divišov)," vysvětlila. Spousta návštěvníků přijede s prázdnou nádrží s tím, že si v Srní natankují, a s hrůzou zjistí, že ve velkém okruhu od nás není nic, dodala.

Čerpací stanici postaví soukromník u odstavného parkoviště při příjezdu od Sušice. Stavební povolení dostane v nejbližších dnech. Čekáme na něj jako na smilování, táhne se to rok, řekla Pěčová.

Srní se 270 lidmi letos prodává 21 parcel na domky. Největší bytový projekt po roce 1989 má udržet ve vsi mladé občany. "Zájem o trvalé bydlení mají hodně mladé rodiny z Prahy, Šumava je teď pro Pražáky velká móda," řekla Pěčová. Ženy s dětmi zůstávají přes týden na čerstvém vzduchu. Muži už ale také díky internetu nejezdí do města celý týden.

Počet obyvatel vesnice dlouhodobě klesá. Odcházejí hlavně mladí. Za prací musí lidé jezdit 23 kilometrů do Sušice a 55 km do Klatov, což je zejména v zimě velmi obtížné. Skončily JZD a lesy, národní park nabízí pouze několik míst; podobně hotely a penziony v okolí.

Václav Prokš

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů