Pátek, 29. března 2024

Slováci by prísnejšie chránili prírodu

Slováci by prísnejšie chránili prírodu

Viac ako polovica Slovákov si želá prísnejšiu ochranu prírody. Vyplynulo to z prieskumu agentúry Dicio, ktorý uskutočnila od 12. do 24. septembra na vzorke 1.607 respondentov. Slovenské úrady a ochranári sa pritom v názoroch na životné prostredie často rozchádzajú, niektoré ich spory skončili aj na súde.

"Sprísnenie ochrany prírody si želá až 60,6 percenta občanov bez rozdielu, či žijú v meste alebo na vidieku," informoval Martin Štulrajter z agentúry. Necelá tretina (30,1 percenta) je s ochranou prírody spokojná, za jej zmiernenie sa vyslovilo len 3,3 percenta opýtaných vo veku od 18 do 79 rokov, zvyšní svoj názor nevyjadrili. Slováci sa však nezhodli na tom, či viac prírodu chráni štát alebo súkromní vlastníci.

Väčšina opýtaných (57,4 percenta) tiež uviedla, že deväť národných parkov je pre Slovensko dostatočný počet. Necelá tretina tvrdila, že ich je málo. Necelé tri percentá oslovených odpovedali, že národných parkov je v krajine veľa.

V minulosti sa ekologickí aktivisti dostali do sporu s úradmi, ktoré majú na starosti ochranu prírody. Ministerstvo životného prostredia s ochranármi rozdelili napríklad názory na ochranu Vysokých Tatier, spor vypukol tiež pre spracovanie dreva v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách po kalamite z roku 2004. Na súde skončil spor o povolenia na odstrel medveďov, ktorý vyhrali práve ochranári.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů