Pátek, 19. dubna 2024

Krnov, vítěz soutěže Město stromů, zahájil ekologickou kampaň

Krnov, vítěz soutěže Město stromů, zahájil ekologickou kampaň

Krnov (Bruntálsko) - Krnov na Bruntálsku, vítěz celostátní soutěže Město stromů, dnes zahájil ekologickou kampaň. Dvanáct měsíců se budou moci obyvatelé Krnova zapojit například do úklidu lesa a výsadby mladých stromků. Kampaň s názvem Zasadíme stromy a společně s nimi zapustíme kořeny zahrne také ekologické přednášky, výstavy a soutěže. Krnov převzal na rok putovní titul Město stromů od plzeňského Tachova.

Ekologická kampaň dnes v Krnově začala symbolickým zasazením platanu ve Smetanových sadech, které chce město během několika let revitalizovat. "Hlavním cílem kampaně je posílit vztah lidí k místu, ve kterém žijí. Krnov se totiž potýká s velkým odlivem mladých lidí, kteří po studiu zůstávají ve velkých městech nebo do nich odcházejí za prací. Dalším problémem je lhostejnost některých obyvatel vůči životnímu prostředí, mnohdy živená neznalostí," řekla Círová.

Platan není zdaleka jediným stromem vysazeným v rámci kampaně. Na tři stovky buků už vysadili Krnovští na oplocené pasece mezi městskou částí Cvilín a obcí Úvalno. Na dobrovolníky čeká ještě dalších 700 sazenic. První akci s názvem Zasaď si svůj strom připravil pro veřejnost státní podnik Lesy České republiky. "Zapojit se mohou jednotlivci, rodiny, menší skupiny i školy nebo zájmové kroužky a oddíly. Stačí jen zavolat Lesní správě Města Albrechtic na číslo 724 523 512," upřesnila mluvčí.

Stávající stromy a keře v centru Krnova získaly v rámci kampaně tabulky s českými i latinskými názvy. Rozmístili je členové skautského oddílu Krnovská Trojka, kteří zároveň vystavují fotografie stromů v městské knihovně. Výstava s názvem Natura mater nostra: příroda očima skautů potrvá do konce listopadu.

Pro ty, kteří se do kampaně osobně zapojí, připravila radnice takzvaný Stromovníček -- záznamník, do kterého si mohou lidé zapisovat postřehy z akcí a také lepit speciální samolepky. Graficky jej upravil krnovský výtvarník Svatoslav Böhm, který navrhnul také logo pro celou kampaň.

Spolu s titulem Město stromů získal Krnov na uskutečnění kampaně 250 000 korun. Dalších zhruba 100 000 korun vynaloží na ekologické aktivity město ze svého rozpočtu. Finančně přispějí i firmy, které se během roku do kampaně zapojí, dodala Círová. Podrobnosti o kampani se lidé dozvědí na webové adrese www.krnovmestostromu.estranky.cz.

Krnov soutěžil o titul s dalšími městy - například Děčínem, Prostějovem nebo Libercem. Nadace Partnerství, která soutěž vyhlásila v roce 2006 společně s jihočeskými Strakonicemi, ocenila především jeho originální koncepci. "Kampaň jsme rozdělili do šesti částí kopírujících život stromu - například Semínko a kořeny, Výsadba, Péče o stromy nebo Ekologická funkce stromu. Takto strukturovanou kampaní chceme osvětlit, co všechno pro nás stromy znamenají," řekla Círová.

Hana Halfarová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů