Úterý, 23. dubna 2024

V USA ubývá kosatek, ekologové jsou znepokojení

V USA ubývá kosatek, ekologové jsou znepokojení

Seattle (USA) - Američtí ekologové, kteří sledují stavy ohrožených mořských živočichů, jsou znepokojení úbytkem dravých kosatek, kterým se až dosud ve vodách u západního pobřeží USA dařilo. Jen v oblasti Puget Sound poblíž Seattlu je nezvěstných nejméně sedm těchto vzácných kytovců, což podle odborníků představuje největší úbytek za posledních deset let, napsala agentura AP.

"Je to katastrofa. Populační propad je drastičtější, než propad na burzách," tvrdí Ken Balcomb zástupce centra pro výzkum velryb na ostrově San Juan.

Podle loňského oficiálního sčítání se v Pacifiku v rámci regionu Puget Sound pohybovalo celkem 83 kosatek. Nyní vědci odhadují, že nejméně sedm jedinců zmizelo, a to včetně téměř sto let starého samce, který byl vůdcem jedné ze tří zdejších velrybích skupin.

Podle odborníků za populační úbytek může hlavně nedostatek potravy. Kosatky se živí z velké části jedním druhem lososa, lososem čavyča (Oncorhynchus tshawytscha), kterého bylo letos v oceánu málo. Část viny prý ale leží i na stoupajícím znečištění.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů