Čtvrtek, 28. března 2024

Rožmitálští ochránci přírody vysazují větrolam

Rožmitálští ochránci přírody vysazují větrolam

Rožmitál/ Při staré cestě na Voltuš vyrůstá větrolam z nově vysazených stromů. Po letech tam ochránci přírody dosadí i keře.

Podél staré cesty z Rožmitálu do Voltuše vyroste za několik let nový větrolam ze stromů a keřů, který bude navíc sloužit různým tvorům jako biokoridor, pro jejich migraci v krajině. Zasloužili se o to rožmitálští ochránci přírody z místní organizace ČSOP Střední Brdy.
Ti totiž požádali o grant na výsadbu 27 nových stromů z programu Strom života Nadace Partnerství a uspěli. „Vysazujeme již druhou řadu stromů a časem ještě zasadíme keře. Větrolam bude sloužit nejenom pro zvířata, ale smyslem naší práce je i snaha zlepšit estetiku krajiny,“ řekl Deníku při sobotní výsadbě stromů předseda rožmitálských ochránců přírody Lukáš Tůma. Při výsadbě pomáhaly dospělým i malé děti, které se aktivně zajímají o přírodu a chodí do kroužku, který v Rožmitále místní organizace ČSOP vede.
Nadaci se sešlo čtyřicet žádostí od organizací nebo sdružení, která získala v podzimním kole grant na výsadbu stromů. Mezi obce, školy, občanská sdružení či církevní organizace z dvanácti krajů České republiky rozdělil poradní sbor přes 600 tisíc korun. Uspělo i deset projektů ze Středočeského kraje a z Příbramska dva. Vedle ochránců přírody z Rožmitálu získala peníze na výsadbu zeleně také Farní Charita Starý Knín - Azylový dům sv. Ludmily, která zamýšlí propojit výsadbu s ergoterapií a ekovýchovou.

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů