Pátek, 29. března 2024

Kuchtová pracuje pro rivala zelených

Kuchtová pracuje pro rivala zelených
Válka mezi starostou Milanem Jančíkem a zastupiteli za zelené, která v posledních týdnech otevřeně vypukla na radnici Prahy 5, včera dostala nečekaný obrat.

Jančík oznámil, že jeho novou poradkyní bude Dana Kuchtová ze Strany zelených. Její straničtí kolegové z Prahy 5 neměli o plánované spolupráci ponětí a vyzývají Kuchtovou, aby se kontraktu vzdala.

Jak informoval server Aktualne.cz, měla by mít někdejší ministryně školství Kuchtová v Praze 5 v agendě projekty a granty z oblasti životního prostředí, školství.

"Jsem přesvědčen, že se paní Dana Kuchtová osvědčí jako velmi prospěšná poradkyně," uvádí na webu městské části Milan Jančík.

Starosta, který patří k nejkontroverznějším postavám pražské ODS, v minulosti několikrát čelil podezření z nadstandardních vztahů s některými firmami působícími na území Prahy 5.

Jedním z jeho posledních výrazných počinů bylo odvolání členů kontrolního výboru městské části. Předseda výboru, Ondřej Velek ze Strany zelených, Jančíkovy aktivity dlouhodobě kritizoval. Velek je ze spolupráce své stranické kolegyně s Milanem Jančíkem zděšen. "Známe se deset let a ani mi nezavolala. Dozvěděl jsem se to z médií," řekl včera HN Velek. "Původně jsem myslel, že to musí být jiná Dana Kuchtová, jak mi to připadalo absurdní," dodává.

Někdejší ministryně školství se angažmá u Jančíka rozhodla přijmout týden poté, co občané Prahy 5 dostali do schránek leták obviňující zelené z podpory ČSSD.

Ten byl zařazen mezi předvolební materiály Miroslava Škalouda, kandidáta na senátora za ODS.

Škaloud ODS zastupuje také na radnici Prahy 5.

Dana Kuchtová se toho, že ji spolupráce s vedením páté městské části poškodí v očích stranických kolegů, neobává. "Ve vládě jsem seděla vedle ministra Římana, měli jsme spoustu sporů v oblasti energetiky. Přesto mě ekologové nezavrhli. Neobávám se tedy ani toho, že mě poškodí spojení s Milanem Jančíkem," uvedla včera Kuchtová.

Kuchtová po skončení ministerské kariéry učila na soukromé univerzitě v Praze, nyní se živí jako poradkyně a tlumočnice. Plánovaná spolupráce s Jančíkem by měla trvat tři měsíce.

"Není možné být s každým kamarád, zítra ji požádáme, aby ten kontrakt zrušila," tlumočil včera Velek názor zelených z Prahy 5.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů