Úterý, 23. dubna 2024

Koně na vysoké škole

Koně na vysoké škole

V České republice můžeme sledovat v posledních 13 letech nebývalý zájem o chov koní. Zatímco do roku 1995 počet koní v ČR postupně klesal až na 18 000 kusů, od této doby je zřejmý nárůst zájmu o chov a využití těchto krásných zvířat. Současný počet koní evidovaných v rámci České republiky již přesahuje 63 000 kusů.

            Nebývalý zájem o koně se projevuje i u studentů Jihočeské univerzity. Na Zemědělské fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích je vyučován předmět chov koní, na který se v posledních letech zapisují nejen studenti zemědělských oborů, ale stále častěji i studenti jiných součástí univerzity (fakulty pedagogické, přírodovědecké, filosofické nebo ekonomické).

            Ještě větší zájem ze strany studentů je o výuku předmětu jezdectví, kde počet studentů z ostatních fakult univerzity, hlásících se na tento předmět, je na stejné úrovni jako počet studentů fakulty zemědělské. Bohužel současné kapacitní možnosti a počet 5 až 7 koní použitelných pro výuku jezdectví neumožňují plné uspokojení zájmu posluchačů, stejně jako kapacita stáje neumožňuje ustájení soukromých koní studentů, kteří by si chtěli, po dobu studia v Českých Budějovicích, vzít koně s sebou a pokračovat například v úspěšné sportovní kariéře. Přesto každoročně absolvuje předmět jezdectví téměř padesát studentů.

            Výuka nesměřuje k uspokojení sportovních ambicí studentů, ale k vytvoření vztahu ke koním a zvířatům obecně, k získání znalostí a zkušeností v zacházení s koněm, péči o něj a v základech jízdy na koni. Snahou vyučujících je také korigovat nesprávné představy a návyky studentů, které si v některých případech přinesli z různých např. turistických zážitků s koňmi.

            Během jednoho semestru výuky se i úplní začátečníci naučí zacházet s koněm a ovládat ho při vedení na ruce i při jízdě pod sedlem ve všech chodech. Druhý semestr je zaměřen na základy skokového a drezurního výcviku a končí zkouškou, která svými požadavky odpovídá požadavkům při „Zkoušce základního výcviku jezdce“ a jejíž úspěšné složení opravňuje k získání jezdecké licence a tím i účasti na oficiálních jezdeckých závodech pořádaných Českou jezdeckou federací. Proto také zájemci o získání této licence skládají zkoušku před oficiální komisí České jezdecké federace, která má oprávnění tuto licenci udělit.

            V posledních letech nabízí Zemědělská fakulta JU kurzy zaměřené na jezdectví i v rámci tzv. „celoživotního vzdělávání“, které mohou využít zájemci bez rozdílu věku. Kůň je několikanásobně silnější a rychlejší než člověk a při případném konfliktu může člověka vážně zranit. Věříme, že  tato atraktivní nabídka Zemědělské fakulty je mimo jiné i jednou z cest jak předejít nebezpečným situacím, ke kterým může dojít při setkání nezkušeného a neinformovaného člověka s koněm, při nejrůznějších volnočasových činnostech.

Autor: doc.Miroslav Maršálek, Jihočeská univerzita, Zemědělská fakulta
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů