Čtvrtek, 28. března 2024

O Stromu Ginkgo biloba - jinanu dvoulaločném

Neziskový Projekt Ginkgo ma za cíl poskytnout informace o stromu Ginkgo biloba a rozšířit ho na území ČR
O Stromu Ginkgo biloba - jinanu dvoulaločném

Historie a popis stromu:

Ginkgo biloba, které je v ČR známo jako jinan dvoulaločný, je jedna z nejstarších rostlin na naší planetě a často bývá nazýváno žijící fosilií. Odhadované stáří se dle zdrojů pohybuje v rozmezí od 150 do 270 milionů let. Jedná se tedy o strom, který ve skoro nezměněné podobě přežil extrémní změny klimatu, přírodní pohromy a další údálosti, které se pro mnohé organismy staly osudnými.

Ginkgo biloba bylo dlouho považováno za vyhynulý druh. To se však změnilo když jej znovu objevil německý vědec Engelbert Kaempfer v Japonsku roku 1691 * . Kaempfer dal stromu moderní název Ginkgo přepsáním čínského “yinxing“, což doslova znamená "stříbrná meruňka" *** . Do Japonska se strom rozšíril z Číny okolo roku 1100 * . Jinan se často sázel v okolí chrámů a dalších významných míst * . V Číně se nachází několik oblastí, které jsou považovány za místa s původním výskytem stromů Ginkgo biloba * . Za hlavní lokalitu se však považuje místo, které se nalézá na úpatí hory Jinfo v kraji Nanchuan na jihozápadě Číny * .

 

Fosílie Ginkga adiantoides z období Eocénu (55.8 - 33.9 milionů let před Kristem)

Taxonomické zařazení:

Říše: PLANTAE
Kmen: TRACHEOPHYTA
Třída: GINKGOOPSIDA
Řád: GINKGOALES
Čeleď: GINKGOACEAE
Rod: GINKGO
Druh: Ginkgo biloba (český název : jinan dvoulaločný)

Ginkgo biloba je v současné době jediným žijícím členem čeledi Ginkoceae. Mezi jiné, nyní již neexistující druhy této rodiny patřily napřiklad G inkgo coriacea, Ginkgo adiantoides (viz. foto fosílie), Ginkgo tigrensis, Ginkgo apodes, Ginkgo digitata, Ginkgo yimaensis a Ginkgo gardneri.

Ginkgo je jedinečné též v tom, že je to rostlina dvoudomá, což znamená, že se rozděluje na samčí a samičí jedince. Rozpoznání pohlaví je víceméně nemožné do doby, než se dospělým jedincům vytvoří charakteristické znaky. U samčích jedinců se jedná o jehnědy a u samičích o plody, které tvarem připomínají třesně. Plody jsou známé tím, že po opadání při tlení silně zapáchají. To se však nastane pouze tehdy, jsou-li rostliny stejného druhu ve vzdálenosti dostatečné k vzájemnému oplodnění. Včasným odstraněním spadaných plodů lze tento jev do jisté míry omezit, vzhledem k tomu, že čerstvě spadlé plody nezapáchají. Většina kultivarů volně dostupných v zahradních centrech je mužského pohlaví, a problém se zapácháním tím pádem odpadá. Listy jinanu připomínají vějíř a většinou jsou uprostřed rozdělené na dva hlavní laloky, proto rostlina v češtině nese název jinan dvoulaločný. I přes tvar listu se však překvapivě Ginkgo řadí mezi jehličnany.

 

**

List Ginkgo biloba, samičí plod, samčí jehnědy

Ginkgo dorůstá do výšky okolo 25 metrů (s ročními přírustky kolem 30cm) a jedná se o opadavý strom. Jeho koruna je většinou kuželovitého tvaru, ale celkový tvar a vzrůst se může lišit dle kultivaru. Zeminu preferuje propustnější a neměl by být sázen do příliš vlhkého prostředí. Ginkgo se může dožít věku přesahující dva tisíce let. Momentálně existuje na trhu a mezi pěstiteli mnoho velmi zajímavých kultivarů Ginkgo biloby, s různými vlastnostmi a růstovou charakteristikou. Mezi mé osobní favority patří Ginkgo biloba varieta Mariken, v. Saratoga a v. Fastigiata. Mezi jiné kultivary patří * :

Autumn Gold, Barabits Nana, Beijing Gold, Bergen op Zoom, Chase Manhattan, Chichi, Chris's Dwarf, Chotek, Elmwood, Elsie, Fairmount, Fastigiata, Globosa, Globus, Golden globe, Gresham, Hayanari, Horizontalis, Jade Butterfly, King of Dongting, Laciniata, Lakeview, Liberty Splendor, Long March, Magyar, Mariken, Mayfield, Munchkin, Ohasuki, Pendula, Princeton Sentry, Rainbow, Salem Lady, Santa Cruz, Saratoga, Shangri-La, Spring Grove, Tremonia, Troll, Tubifolia, Umbrella, Variegata, Windover a Witches Broom * .

Pro více fotek kultivarů doporučuji navštívit následující odkaz v anglickém jazyce.

Dospělý strom Ginkgo v městě Greenwich, Anglii

Ginkgo je vhodné jako strom do zahrad či měst, ale většina populace si jej též spojuje s lékařskými produkty. Projekt Ginkgo má však za cíl rozšířit informace o stromu jako takovém a tudíž nemá v úmyslu poskytovat mnoho informací o využití stromu jakožto zdroje pro lékařské účely.

Koupě stromu Ginkgo v ČR:

Zakoupit strom Ginkgo není v poslední době pro mnoho občanů žádný problém, nacházejí-li se ve větších městech s velkými zahradními centry a obchody jako jsou například Hornbach, Bauhaus, OBI aj. Pokud jsou však tyto velké prodejny mimo dosah, nezbývá jiná možnost než strom Ginkgo zakoupit ve specializovaném zahradnictví.

Pokud se rozhodnete strom zakoupit, dbejte prosím následujících doporučení:

1 . Strom by měl být zdravě zelený (na podzim mohou být listy samozřejmě nažloutlé).

2 . Strom by měl mít nepoškozený kořenový systém.

3 . Strom by měl mít nepoškozenou kůru (toto by mohlo způsobit úhyn či poškození mrazem).

4 . Pokud je u stromu informační cedule, doporučuji si ji dobře přečíst (často uvádí důležité informace, jako například maximální výšku atd.).

Příklad mladého a zdravého stromu zakoupeného v zahradnictví

POZOR!! Pro vážné zájemce jsem připravil možnost získat malý stromek Ginkgo z mých vlastních zdrojů, a to zcela zdarma. Pro více informací o této možnosti, navštivte prosím sekci "Adoptujte si Ginkgo". Pro rok 2008 je k dispozici 40 malých stromků.

Výhody stromu:

Ginkgo biloba je unikátním stromem s jedinečnými vlastnostmi, které mu dovolily přežít miliony let:

1 . Ginkgo je mrazuvzdorné až do extrémních -40 stupňů Celsia.

2 . Ginkgo je odolné vůči znečištění.

3 . Ginkgo je odolné vůči suchu a vlhku.

4 . Ginkgo netrpí nemocemi a není ohrožováno škůdci.

5 . Ginkgo nemá vysoké nároky na kvalitu zeminy.

6 . Ginkgo je možné zakoupit v různých kultivarech (variantách).

Výběr vhodného stanoviště: ****

Jinan dvoulaločný je víceméně nenáročný strom a tudíž při výběru stanoviště neklade vysoké požadavky. Pokud je to však možné, nejlépe se mu daří na místech, kde má dostatek prostoru. Ginkgo můžete bez problémů vysadit na slunci či v polostínu. Preferuje zeminu která je propustná a obsahuje více živin. PH půdy by mělo být mírně kyselé. V případě, že zemina v místě zasazení tuto charakterisktiku nemá, Ginkgo Vám obvykle i přes tyto nedostatky bez problémů poroste. Z osobních zkušeností mohu konstatovat, že dobře roste i ve velmi tuhé jílovité půdě. Jediné místo které bych rozhodně nedoporučoval, je lokalita s nadměrnou vlhkostí půdy, či dokonce půda, která je neustále mokrá. Téměř jakýkoliv strom by v takových podmínkách rostl jen s obtížemi.

Pro malé zahrady bych osobně doporučoval zakoupit kultivary Mariken, Troll, Pendula či Tit. Jedná se o velmi husté varianty stromu Ginkgo, které vytváří kulaté a malé koruny. Do zahrad standardních velikostí je určena většina kultivarů, která se u nás dá zakoupit. Většinou se jedná o původní kultivar Ginkgo biloba. Dále se zde dá zakoupit Ginkgo biloba v. Autumn Gold, Fastigiata aj.

Potřebná péče: ****

Po zasazení je žádoucí pravidelná zálivka minimálně po dobu vegetačního růstu. Následující léta bychom strom měli zalévat v letních dnech a za suchého počasí. Po řádném zakořenění, trvajícím přibližně dva roky, již není nutné strom jakkoliv zalévat a příroda si poradí sama. Některé zdroje uvádějí možnost přihnojování pro zlepšení růstu a celkové zdraví stromu. Z vlastních zkušeností si však myslím, že to není nutné, a strom nádherně roste a prosperuje i ve standardních podmínkách.

Při zasazení sazeničky Ginkgo biloba ze semen je nutné první dva roky strom chránit před přímým slunečním svitem. Bez této ochrany je dosti pravděpodobné, že by se listy mohly spálit a stromek by tudíž mohl zahynout. Takováto ochrana však není v žádném případě nutná pro stromky, které můžeme standardně zakoupit v zahradnických centrech či specializovaných zahradnictvích.

Pěstování ze semen:

Vypěstování Ginkgo biloby ze semen není jednoduchá záležitost, avšak s trochou zkušeností se dá docílit dobrých výsledků. Nejlepší návod jak vypěstovat Ginkgo ze semene jsem objevil díky partnerskému projektu Ginko SPG. Obecně je však potřeba dodržet následující pravidla:

1 . V prosinci bychom měli nasbírat opadaná semena (klíčivost závisí na přítomnosti samčího stromu v blízkosti samičího). Je nutné takto učinit s použitím silikonových rukavic, jelikož semena obsahují látku, která je pro kůži dráždivá.

2 . Semena důkladně očistíme od slupky. Tímto předejdeme plísním a jiným nebezpečím.

3 . Po očistění semena umístíme do vlhkého (ne mokrého) prostředí a udržujeme při teplotě 5- 8 stupňů Celsia. Většinou se používá navlhčený papírový kapesník, sterilní písek či ve specializovaných prodejnách dostupný "sphagnum moss" - sušené rašelinné rostlinky. Nejvhodnější je semena umístit do takzvaných zip-lock sáčků s uzávěrem.

4 . Semena bychom měli každý týden propláchnout pod tekoucí vodou, abychom předešli plísním.

5 . V březnu až dubnu bychom měli semena odstranit z chladničky a umístit do kryté nádoby při pokojové teplotě, abychom omezili vypařování vody a udrželi potřebnou vlhkost. Semena můžeme umístit do navlhčeného zahradního substrátu, zeolitu, sphagnum mossu či akadamy. Písek bych po předchozích zkušenostech nedoporučoval - semena zahnívala.

6 . Semena klíčí přibližně tři týdny od přesunutí z ledničky. Ihned po zapuštění kořene a vyhnání zeleného výhonku sazeničku odejmeme a přesadíme, nejlépe do zahradního substrátu kombinovaného s pískem.

7 . Důležité je nezapomenout, že sazeničky vyžadují minimálně 10 hodin denního světla pro to, aby nám správně rostly. Ideální je tudíž slunné místo u okna. Přes léto je vhodné sazeničky přesunout ven, ale dbejte na to, aby byly chráněné a pravidelně zalévané. Důležité je nepřelévat a nechat zeminu vždy proschnout před dalším zálivem.

Pro výborný a mnohem obsáhlejší manuál s mnoha radami doporučuji navštívit stránky partnerského projektu Ginkgo SPG.

Adoptujte si Ginkgo:

Pokud byste rádi "adoptovali" stromek Ginkgo biloba, Projekt Ginkgo má k dispozici ročně několik sazeniček. Pro vážné zájemce je připravena možnost získat malý stromek Ginkgo z mých vlastních zdrojů, a to zcela zdarma při osobním odběru. V případě potřeby zaslání poštou hradí náklady za poštovné příjemce. Více informací o možnosti získat strom Ginkgo zdarma navštivte prosím sekci "Adoptujte si Ginkgo" na diskusním fóru. Pro rok 2008 je k dispozici 30 (1/11/2008) malých stromků.

Využítí Ginkgo biloby: ****

Předem bych chtěl případné zájemce varovat, že následující odstavec nepojednává o konzumaci či o tvoření léčiv z Ginkgo biloby, ale jedná se o pouhé informační sdělení pro zájemce o pěstování stromu. Děkuji za pochopení.

Ginkgo biloba má též mnohá využití. V tradiční čínské medicíně se po staletí využívají především semena a listy. V Japonsku je též velmi ceněné dřevo z Ginkgo biloby a produkty z něj vytvořené. V Asii jsou semena tohoto stromu oblíbeným pokrmem a patří mezi velmi vyhledávanou pochoutku. Ginkgo se vyznačuje unikátním obsahem flavonoidů, terpenických laktonů, ginkgolidů, tříslovin, mastných kyselin, organických kyselin, karotenoidních barviv, steroidních sloučenin, vitaminu C a jiných látek. Je prokázáno, že extrakt z listů Ginkgo biloby má příznivý vliv na krevní oběh a nervový systém. Ginkgo biloba je však nejznámější pro své pozitivní účinky na paměť a koncentraci.

 

* Zdroj : The Ginkgo Pages - Cor Kwant

** Zdroj : Iowa State University

*** Zdroj : Wikipedia CZ

**** Zdroj : Chovatelka.cz

Zdroj: http://www.proginkgo.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů