Čtvrtek, 28. března 2024

150 vodních elektráren bude dodávat energii společnosti E.ON, gigantu ČEZ to nevadí

150 vodních elektráren bude dodávat energii společnosti E.ON, gigantu ČEZ to nevadí

PRAHA (MEDIAFAX) - Majitelé sto padesáti vodních elektráren se rozhodli, že budou raději energii dodávat společnosti E.ON, protože společnost ČEZ nabízí za výkup méně peněz. Společnost ČEZ ale tento krok v ničem neohrozí, informoval v pondělí agenturu Mediafax Ladislav Kříž, mluvčí ČEZu.

Dle dostupných informací z médií je ČEZ ve sporu s majiteli hydroelektráren, i když platí málo. Spor se rozpoutal poté, co začal platit nový zákon. V něm byl stanoven prodej energie v režimu zeleného bonusu. Majitelé elektráren neprodávají energii za ceny určené Regulačním úřadem, ale za ceny, které si dohodnou s distributorem, jenž od nich elektrickou energii odebírá. Zákon navíc umožňuje majitelům vybrat si, kterému distributorovi prodají svoji energii. ČEZ vykupuje jednu kWh zelené energie za 1,2 koruny. Jeho konkurent společnost E.ON za 1,47 koruny.

"Vycházím z cen určených Regulačním úřadem, E.ON přišel s vyšší výkupní cenou," informoval agenturu Mediafax Ladislav Kříž. "Navíc bych celou situaci sporem nenazval. Rozhodnutí těchto vodních elektráren dodávat energii společnosti E.ON nás v ničem neohrozí. My máme vlastní širokou klientelu, co se týká odběru zelené energie," vysvětlil Ladislav Kříž.

„Asociace hydroenergetiků sdružuje právě 150 majitelů hydroelektráren, a byli jsme tak schopni nabídnout množství energie řádově v milionech kWh. Proto E.ON přišel s vyšší cenu," informoval Roman Adam, předseda Asociace hydroenergetiků České republiky.

Asociace hydroenergetiků v současnosti jedná se společností E.ON o cenách na příští rok a nevylučuje, že dojde k jejich navýšení. "My se zatím k žádnému navýšení cen nechystáme," doplnil mluvčí společnosti ČEZ Kříž.

V devadesátých letech platil odběratel 50 haléřů za 1kWh, výrobce také dostával 50 haléřů. V současnosti při ceně okolo 3 korun za 1kWh dostává výrobce 1,2 Kč za 1kWh.

http://www.kurzy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů