Pátek, 29. března 2024

Východ Evropy nechce platit za emise

Východ Evropy nechce platit za emise
- Země střední a východní Evropy jsou proti vyšším poplatkům za emisní povolenky

- Společný plán představí na summitu EU

AUTOR: Adam Černý
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Čtyři členové Visegrádské skupiny a tři pobaltské země chtějí na dnešním summitu ve Varšavě připravit společnou vyjednávací pozici pro mimořádnou vrcholnou schůzku celé Evropské unie.

Jedním z jejích hlavních motivů je obava, že chystaná opatření ke snížení emisí skleníkových plynů by těchto sedm zemí zatížila neúnosnými náklady.

Společná pozice se začala rýsovat již na říjnovém summitu unie. Tam proti projednávanému plánu snížení emisí skleníkových plynů vyslovilo výhrady devět zemí - vedle Visegrádu a Pobaltí také Bulharsko a Rumunsko - a k tomuto bloku se nečekaně připojila také jedna ze čtyř největších evropských zemí - Itálie.

Největším obhájcem plánu snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů o pětinu je nyní unii předsedající Francie, kterou podporuje Británie a také skandinávské země. Nejhlasitějším odpůrcem je naopak Polsko, které 95 procent své elektrické energie vyrábí v elektrárnách spalujících uhlí, které patří k velkým zdrojům oxidu uhličitého. Varšava se obává, že pokud by musela za emisní povolenky v budoucnu platit, pocítily by to bezprostředně domácnosti i podniky.

"Bylo by pro nás sebevražedné, kdybychom souhlasili s návrhy, které by vedly k růstu cen elektřiny," prohlásil hlavní politický poradce polského premiéra Slawomir Nowak. Varšava se proto staví proti plánu, který počítá s tím, že od roku 2013 by elektrárny a průmyslové podniky musela získávat emisní povolenky na aukcích.

V době, kdy polský premiér Donald Tusk bude hostit šéfy vlád visegrádské čtyřky a pobaltské trojice, navrhne jeho ministr financí svým kolegům ze sedmadvacítky na jednání v Bruselu "bezpečnostní mechanismus". Ten by měl zajistit, že náklady za emisní povolenky nepřesáhnou určitou mez.

Podle Tuskova poradce "jsou i další země, jako Británie a Německo, které začínají docházet k názoru, že původní plány jsou příliš ambiciózní". Europoslanec za Liberální a demokratickou stranu Andrew Duff je však přesvědčen, že v Berlíně a v Londýně jsou takové pochybnosti v menšině.

Jak velké budou šance, že země střední a východní Evropy obhájí na unijním summitu svou pozici, bude hodně záležet na názoru Německa. Kancléřka Angela Merkelová je v posledních týdnech pod tlakem zástupců především automobilového průmyslu. Ti se obávají, že pokles hospodářského růstu spolu vyššími náklady na snížení emisí skleníkových plynů by tento sektor mohl významně poškodit.

Klíčovou úlohu při hledání přijatelného kompromisu bude mít v unii Francie, která by ráda v prosinci měla dohodu o snížení emisí na účtu úspěchů svého předsednictví. Podle analytiků by země střední a východní Evropy mohly počítat se vstřícností francouzského prezidenta. "Přístup Sarkozyho byl takový, že byl ochoten přijmout jakékoli návrhy vedoucí ke kompromisu," řekla agentuře Reuters Cecile Kerebelová z Francouzského ústavu pro mezinárodní vztahy. Zároveň však varovala před dohodu, která by byla zbavena obsahu: "Je tu reálné riziko, že na konci celý ten balíček nebude mít na boj proti klimatickým změnám žádný vliv."

Pozorovatelé v Bruselu očekávají, že Francie vyvine pro dosažení kompromisu hodně snahy. Podle agentury Reuters je silným motivem je i obava, že nastupující české předsednictví by nebylo schopno dohodu vyjednat.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů