Úterý, 23. dubna 2024

Zelený stroj na pracovní příležitosti

Zelený stroj na pracovní příležitosti
V době, kdy se globální hospodářství zadrhává, potřebujeme růst. V době, kdy se v mnoha zemích zvyšuje nezaměstnanost, potřebujeme nová pracovní místa. V době, kdy hrozí, že miliony lidí postihne chudoba, potřebujeme příslib prosperity. Tuto možnost máme na dosah.
Ekonomové v OSN vyzývají k sestavení programu Nového zeleného údělu - jde o odkaz na vizi prezidenta USA Franklina Roosevelta z časů velké hospodářské krize. Program OSN pro životní prostředí proto zahájí plán na oživení globální ekonomiky, který bude zároveň řešit změnu klimatu.
Nová "Iniciativa za zelenou ekonomiku" vychází z pochopení, že nejnaléhavější problémy, jimž čelíme, jsou vzájemně provázané. Rostoucí ceny energií a komodit přispěly ke vzniku globální potravinové krize, která přiživila finanční krizi. Ta je zase odrazem celosvětového ekonomického a populačního růstu a následných nedostatků paliv, potravin, čistého vzduchu a vody.
Trvalou vyhlídku na dlouhodobý sociální blahobyt a prosperitu nabízí světu, zemím bohatým i chudým, jedině udržitelný rozvoj, celosvětové přijetí zeleného rozvoje.
Dobrou zprávou je, že si to začínáme uvědomovat. Zažili jsme již velké ekonomické proměny: průmyslovou i technologickou revoluci a éru globalizace. Teď jsme na prahu další změny - věku zelené ekonomiky.
Když jsem loni navštívil kalifornské Silicon Valley, viděl jsem, jak do nových technologií zaměřených na obnovitelné energie a palivovou účinnost proudí investice.
V Číně se očekává, že zelené kapitálové investice vzrostou ze 170 milionů dolarů v roce 2005 na více než 720 milionů dolarů v roce 2008. Program OSN pro životní prostředí odhaduje, že celosvětově do roku 2020 investice do energií s nízkými emisemi skleníkových plynů dosáhnou 1,9 bilionu dolarů.
Finanční krize může tento trend zpomalit. Do zelených podniků ale nadále poteče kapitál. Praktický projev tohoto dění už můžeme vidět. Ve vyspělých průmyslových zemích dnes mají práci v oblasti obnovitelné energie více než dva miliony lidí. Brazilský sektor biopaliv vytváří téměř milion pracovních míst ročně. Ekonomové tvrdí, že četné další země by mohly dokázat totéž.
Mnozí ředitelé světových firem to vědí. Právě to je jeden z důvodů, proč podnikatelé v tolika místech na světě požadují jasné a soudržné ekologické politiky. Je to také důvod, proč celosvětové společnosti, jako General Electric a Siemens, sázejí svou budoucnost na zelenou.
Víme, že ti nejchudší z chudých světa jsou změnou klimatu nejzranitelnější. Jsou nejzranitelnější také šoky vyvolanými finanční krizí. Ty, které předchozí boom nechal pozadu - takzvanou "miliardu na dně" žijící za méně než dolar na den -, je třeba vtáhnout do příští ekonomické éry.
Zopakujme, že řešení chudoby je také řešením změny klimatu: zelený růst. Pro chudé lidi na světě je to klíč k rozvoji. Pro bohaté je to cesta budoucnosti.

(c) Project Syndicate 2008
www.project-syndicate.org

AUTOR: Pan Ki-mun
generální tajemník OSN
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů