Pátek, 29. března 2024

Atomová naděje na východě

Atomová naděje na východě
Milevská firma ZVVZ se chce podílet na výstavbě jaderných elektráren v Rusku.

S polečnost ZVVZ je zdaleka nejvýznamnějším zaměstnavatelem v Milevsku. Kdyby se jí nedařilo nebo kdyby přesunula výrobu kamsi na východ, pocítilo by to celé město. Když se nedávno objevily informace, že ZVVZ chystá výrobu na Ukrajině, vzbudilo to značný poprask.
"Náš záměr ale neznamená, že chceme do Dnětropetrovsku přesunout produkci z České republiky," řekl týdeníku Ekonom generální ředitel Miloslav Mácha. Ukrajina je podle něj pro ZVVZ nový významný trh.
Letos tam společnost získala zakázku na elektrické odlučovače pro odprášení vysokých pecí a také objednávku sedmnácti filtrů pro cementárnu. Některé velké a méně složité díly by se nevyplatilo z Česka převážet, proto je vyrobí nová firma ZVVZ Ukrajina. "Práce z Milevska tím však nezmizí," zdůraznil Mácha.
Společnosti se v mnoha směrech podařilo proniknout mezi globální hráče. V loňském roce dodala například špičkový ventilátor s karbonovými lopatkami pro aerodynamický tunel automobilky Audi. Letos získala obdobnou prestižní zakázku od kanadské univerzity v Ontariu (hodnota ventilátoru je necelých 30 milionů korun; firma jej zákazníkovi předá do konce září roku 2009). V současné době probíhají závěrečná jednání o možné dodávce podobného ventilátoru do další velké německé automobilky.

Nové jaderné elektrárny
Obrovskou šanci vidí ředitel Mácha v rozvoji ruské jaderné energetiky. Rusové mají nesmírně ambiciózní cíl. Do roku 2020 chtějí postavit 26 moderních atomových elektráren.
I když v Ruské federaci existují výrobci vzduchotechniky, jejich kapacita takovému gigantickému plánu prostě nestačí. Rusko přitom chce zároveň stavět elektrárny také v Indii a Číně. Ruské firmy proto hledají subdodavatele, s nimiž mají nějaké zkušenosti a kteří zároveň znají ruské technologie.
Protože ZVVZ dodávalo vzduchotechnická zařízení pro jaderné elektrárny v Dukovanech, Mochovcích a Temelíně, které vznikaly na základě sovětských projektů, podniky Atomenergomaš a Atomenergoprom již milevskou firmu oslovily. První kontrakty by se podle Máchy mohly urodit kolem roku 2010.
Dodávky pro jadernou elektrárnu zahrnují především ventilátory, klimatizační jednotky a vzduchové filtry, radiační filtry, hermetické uzávěry, uzavírací a regulační klapky, chladiče vzduchu, potrubní rozvody vzduchu, protihlukové, protipožární a tepelné izolace potrubí. Pro ilustraci, hodnota dodávek ZVVZ pro elektrárnu Temelín činila přibližně dvě miliardy korun.

Země plná tunelů
Ventilátory jsou zapotřebí také v tunelech a z Česka se nyní stává země tunelů. První zkušenosti získala firma pod vrchem Valík u Plzně. Nedávno vybojovala zakázku na ventilátory pro tunel Hřebeč a soutěží o dodávky ventilátorů pro dva tunely na dálničním obchvatu hlavního města.
Podnik usiluje rovněž o dodávku v rámci výstavby pražského tunelu Blanka. "O těchto zakázkách by se mělo rozhodnout na konci letošního roku," uvedl ředitel Mácha. Potenciál vidí také při výstavbě pražského metra. Hlavními konkurenty v tomto oboru jsou britská firma Howden a německá TLT.
Ventilátory pro energetiku, hutě, tunely a metro by měly nahradit výpadek kooperačních dodávek pro americkou firmu Megtec. Pro ni v Milevsku již dvanáct let vyrábějí speciální sušičky, které se používají v polygrafii. Tento program měl pomoci vytížit kapacitu milevského podniku v době, kdy v české energetice a stavebnictví výrazně klesla investiční aktivita. Kombinace silné koruny a finančních turbulencí však způsobila, že tento byznys mizí z Milevska rychleji, než čeští ředitelé donedávna předpokládali. Zatímco ještě loni představovaly dodávky Megteku 260 milionů korun, letos budou 200 milionů a předpoklad pro příští rok je jen 160 milionů.
ZVVZ je významným dodavatelem ekologických zařízení. V letošním září uzavřela dceřiná společnost ZVVZ - Enven Engineering kontrakt, na jehož základě se bude milevský podnik podílet na odprášení takzvaných aglomerací v ocelárně ArcelorMittal Ostrava (někdejší Nové huti). Jde o provozy, kde se upravují suroviny předtím, než jdou do vysoké pece. Nové filtry mají emise prachu z aglomerací snížit ve srovnání s rokem 2007 až o sedmdesát procent. ZVVZ vystupuje jako subdodavatel německé firmy Lühr Filter. Hodnota zakázky pro milevský podnik je přibližně třicet milionů eur.
"ZVVZ Milevsko je jedním z našich tradičních dodavatelů," konstatovala Věra Breiová, mluvčí firmy ArcelorMittal Ostrava.
"Odprašovací systém, který instalujeme, bude patřit k nejmodernějším na světě," uvedl Rüdiger Magraf, ředitel společnosti Lühr Filter. Šéf ostravských oceláren Sanjay Samaddar tvrdí, že se pak emise prachu dostanou pod dvacet miligramů na metr krychlový.

AUTOR: Petr Korbel

Známá jména v ZVVZ
Karel Gott.
Otec slavného českého zpěváka byl ředitelem podniku v letech 1951 až 1952.

Stanislav Kázecký.
Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy byl nejdéle sloužícím šéfem milevských strojíren, funkci generálního ředitele zastával v letech 1990 až 2004.

Livie Klausová.
Řadu let byla členkou dozorčí rady. Funkce se vzdala po zvolení svého manžela Václava Klause českým prezidentem. Stále se účastní některých akcí, které firma pořádá.

Skupina ZVVZ v číslech
Tržby 2007 1,8 mld. Kč
Tržby 2008 2,1 mld. Kč*)
Tržby 2009 2,3 mld. Kč*)
Zisk před zdaněním 2007 65 mil. Kč
Zisk před zdaněním 2008 100 mil. Kč*)
Počet pracovníků 1100 (1060 loni)
*) Předpoklad
Zdroj: ZVVZ

Šedesátileté strojírny
1948 V Milevsku byla zahájena výstavba nového závodu podniku Janka.
1950 Zahájení zkušebního provozu pod názvem Janka Milevsko.
1958 Nový název Závody na výrobu vzduchotechnických zařízení.
1971 Vzniká generální ředitelství Čs. vzduchotechnických závodů. O třináct let později se stěhuje z Prahy do Milevska. Zaniklo v roce 1989.
80. léta Podnik se zařadil mezi výrobce a dodavatele pro jadernou energetiku (Jaslovské Bohunice, Mochovce, Temelín).
1993 Změna názvu: ZVVZ, a. s.
1995 Odstátnění v rámci druhé vlny kuponové privatizace. Majoritní podíl později získala společnost GES Invest.
2005 Založení dceřiné firmy v Rusku.
2006 Podnik koupil 80 procent akcií svého hlavního tuzemského konkurenta, inženýrsko-dodavatelské společnosti Enven Praha. Vzniká tak dceřiná firma ZVVZ - Enven Engineering.
2008 Přibyly dceřiné společnosti ZVVZ Invest a ZVVZ Energo. Na Ukrajině vzniká ZVVZ UA.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů