Pátek, 29. března 2024

S Amerikou proti změnám klimatu

S Amerikou proti změnám klimatu
Desetina energie z obnovitelných zdrojů do roku 2012. Snížení emisí skleníkových plynů o čtyři pětiny do roku 2050. Investice do úspor, které by v následující dekádě měly ušetřit tolik ropy, kolik jí dnes Spojené státy ročně dovážejí ze Středního východu a Venezuely dohromady.

To není pokus o rekonstrukci snu blouznícího ekologického aktivisty, ale vize nového nejmocnějšího muže planety - nastávajícího amerického prezidenta Baracka Obamy.

A to ještě zdaleka není vše. Obama dále hovoří o energetických standardech pro nové budovy, přísnější ochraně ovzduší a životního prostředí před kontaminací rtutí a olovem. Navíc počítá s finanční injekcí 150 miliard dolarů, která by mohla vytvořit v oblasti zelených technologií až 5 milionů nových pracovních míst. A konečně slibuje také globální energetické fórum, stejně jako ochranu pralesů a mokřadů.

Samozřejmě, předvolební sliby a realita se mohou podstatně lišit. Barack Obama se stal hlavou země, kde si většina lidí na skromnost doopravdy nepotrpí. USA patří mezi největší znečišťovatele planety. Pokud něco přiměje Američany k nižší spotřebě, bude to právě a především finanční krize. Té ale může nová americká administrativa využít a pokusit se vyzvat ke změně zažitých vzorců neefektivního chování, které jsou pro Spojené státy tak typické. Je totiž jasné, že s vysokou energetickou náročností si USA udrží konkurenceschopnost na globálních trzích jen velmi obtížně.

Nové Obamovy Spojené státy daly jasně najevo, že se chtějí stát lídrem v nových technologiích a nízkouhlíkové ekonomice. Pro EU je Obamovo vítězství velmi významné mimo jiné proto, že získává silného partnera pro mezinárodní klimatická vyjednávání, která vyvrcholí v prosinci 2009 v Kodani jednáním o nové světové dohodě o ochraně klimatu.

Až manifestační nadšení z Baracka Obamy souvisí s úzkostí z toho, jak rychle se svět mění. Ve Spojených státech pak také se špatným svědomím z toho, že země nebyla ochotna a schopna za republikánů převzít odpovědnost za největší globální problém lidstva - klimatické změny. Svou roli hraje jistě i víra, že Spojené státy vyjdou z mezinárodní izolace a stanou se (spolu s Evropskou unií) přirozeným lídrem globálních politických změn.

Vítání globálního prezidenta změny tak ukazuje na důležitost politiky. Politika není jen praktická správa veřejných věcí, ale stejně důležité jsou na ní také dodávání naděje, formulování vize, schopnost vést a snímat úzkost z těch, kteří nám věří.

Nadšení z Baracka Obamy dokládá, že v Americe i Evropě cítíme neudržitelnost současného způsobu života. Budoucí spojenectví Ameriky a Evropy dává naději a perspektivu, že na konci příštího roku dojde k největší světové dohodě o životním prostředí, která kdy byla uzavírána - k dohodě o nové klimatické politice.

AUTOR: Martin Bursík
Autor je vicepremiérem a ministrem životního prostředí
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů