Pátek, 19. dubna 2024

Na Kaplicku se zhroutila věž s jedovatým hnojivem

Na Kaplicku se zhroutila věž s jedovatým hnojivem

Během havárie v Omlenicích na Kaplicku, kdy se zhroutila věž s tekutým hnojivem DAM 390, byli usmrceni dva dělníci a dva byli těžce zraněni. Tito pracovníci prováděli rekonstrukci záchytné havarijní vany.

 Z věže uniklo 400 tun hnojiva, z toho 350 tun zachytila havarijní jímka, 50 tun jímka spodní a 5 tun odteklo na silnici, kde došlo při hasičském zásahu ke zředění s vodou. Podle vyjádření České inspekce životního prostředí neohrozila havárie kvalitu podzemních ani povrchových vod. Celková škoda je odhadována na 12 milionů korun.

Uniklé hnojivo z havarované věže se částečně zachytilo v havarijní vaně, část přestříkla na výše položenou železnici a na níže položenou betonovou komunikaci v areálu přilehlé společnosti AGS České Budějovice a.s.

 Otrávení povrchových vod se neprokázalo

 Při Hasičském zásahu část vod odtekla mimo areál na níže položenou louku, kde se vsákla. Tento zbytek „oplachové“ vody měl stejnou koncentraci jako hnojivo používané při hnojení během vegetace.

Hnojivo DAM 390 je roztok dusičnanu amonného s průměrným obsahem 30 procent hmotových dusíků  a to ve formě amonné, dusičnanové a močovinové. Hnojivo se používá k základnímu hnojení a přihnojování během vegetace.

Vzhledem k tomu, že místo havarijního úniku hnojiva DAM 390 se nachází v povodí vodního díla Římov provedli pracovníci inspekce kontrolu vodních nádrží a toků v okolí místa havárie. Podle výsledků analýz se neprokázaly kontaminace povrchových vod hnojivem DAM 390 v dané lokalitě.

Zpracovak: Oldřich Janeba

Zdroj: ČIŽP

Zdroj:Žďárský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů