Čtvrtek, 28. března 2024

Sluneční energie může pomoci přírodě i peněžence

Sluneční energie může pomoci přírodě i peněžence

Cheb - Alternativní zdroje energie zažívají nebývalý rozmach. V loňském roce jich ČEZ připojoval v republice zhruba třista, letos jich bude minimálně šestkrát tolik.

Fotovoltaické moduly, které dokáží přeměňovat sluneční energii na elektrickou, se v současné době objevují stále častěji. Ani Cheb není výjimkou. Lidé je mohou už měsíc vidět například na střeše chebské společnosti Elekro Euron v Chebu, která zahájila propagaci jejich využívání v regionu.

„Připravili jsme několik přednášek na téma fotovoltaických článků. Pozvali jsme na ně podnikatele, ředitele firem, ale také starosty z okolí,“ poznamenal Radovan Liďák, jednatel společnosti Elektro Euron.

Zájem o tyto systému už podle něj projevilo na osm desítek lidí, převážně z podnikatelské sféry. „Přihlásit se na přednášku nebo přijít na naše pravidelné konzultační dny, které se konají vždy v pátek, může ale každý zájemce,“ zdůraznil Liďák. K zájemcům mohou patřit například majitelé rodinných domů.

„Každý způsob, jak ušetřit peníze, je myslím dobrý. Navíc taková sluneční elektrárna pomůže i životnímu prostředí. Jen mám strach, aby to zařízení nebylo moc drahé,“ poznamenal Miroslav Tůma z Chebu.

Při současných, stále se zvyšujících cenách elektrické energie se ale pořízení fotovoltaických článků vyplatí.

„Návratnost investice je sedm až devět let při financování z vlastních prostředků. V případě bankovního úvěru je to dvanáct až patnáct let,“ upřesnil Liďák. Pořizovací náklady se liší případ od případu.

„Záleží na tom, jestli se moduly instalují na střechu či fasádu budovy nebo na volnou plochu,“ dodal Liďák.

„Vyrobená elektrická energie se pak dá prodávat do rozvodné sítě. Poskytovatel sítě je povinen ji odkupovat,“ sdělil Tomáš Petrikovič ze společnosti K&W Thüringen a Cheb. Výkupní cena se v současné době u přímého prodeje pohybuje na částce 13,46 koruny za kW. V příštím roce se dá počítat s mírným snížením této částky. Případní zájemci ale musí počítat s vyřízením licence a složité legislativy.

Zdroj: Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů