Pátek, 29. března 2024

Nadjezd v Hradci má protihlukovou stěnu, omezení v dopravě končí

Nadjezd v Hradci má protihlukovou stěnu, omezení v dopravě končí

Hradec Králové - Nadjezd nad Pospíšilovou třídou v Hradci Králové má novou protihlukovou stěnu. Stavbaři dokončili náročnou stavbu protihlukové stěny, a tím končí i dopravní omezení v daném úseku. Stěna za více než 200 milionů korun by měla od hluku chránit lidi v domech stojících těsně u nadjezdu. Ten je součástí silničního okruhu města a denně po něm projede 35 000 aut. Kvůli hluku nemá nadjezd od svého vzniku v roce 1978 kolaudaci, což by se nyní mohlo změnit. Dnes to řekl Marek Novotný z hradecké správy Ředitelství silnic a dálnic.

S dokončením stavby dnes také skončila dopravní omezení na nadjezdu, která dva roky ztěžovala život řidičům ve stotisícovém městě. "Není však vyloučeno, že do úterý se bude na nadjezdu ještě něco dodělávat a jeden ze čtyř pruhů bude na krátkou dobu ještě uzavřen," upozornil Novotný.

Protihluková stěna ze speciálního protipožárního bezpečnostního skla připomíná tunel s nezakrytou horní částí. "Nejnáročnější částí stavby byla ocelová konstrukce, která stojí samostatně na pilotech vrtaných do země vedle nadjezdu," řekl Novotný.

Po úplném dodělání nadjezdu se na něm zkontroluje hladina hluku. Pokud bude hluk stále vysoký, mohla by podle Novotného přijít na řadu další opatření, například výměna oken v bytech, aby byly normy splněny a nadjezd mohl dostat kolaudaci. Zatím může být v provozu na základě výjimky hygieniků.

Původní záměr při stavbě nadjezdu před 30 lety počítal s tím, že se lidé z domů přestěhují do bytů na sídlištích a v domech budou jen nebytové prostory. To se ale nestalo a z neatraktivních domů u nadjezdu se postupně stalo romské ghetto, se kterým si teď magistrát moc neví rady. Nyní radnice v lokalitě schválila instalaci tří kamer a posílení policejních hlídek.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů