Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vodní dílo Přelouč podruhé pohořelo u MŽP

Vodní dílo Přelouč podruhé pohořelo u MŽP

ŘVC ČR nemá rozhodnutí k zásahu do biotopů třiceti druhů organismů

Ani na druhý pokus získat výjimku ze zákona k zásahu do biotopů třiceti kriticky a silně ohrožených druhů živočichů a rostlin na území uvažovaného vodního díla Přelouč se Ředitelství vodních cest ČR nepodařilo. Poprvé se tak stalo loni v březnu díky ministru Martinu Bursíkovi, letos ji nepovolila Správa CHKO Železné hory a odvolání investora MŽP zamítlo. Podle Dětí Země se ale zřejmě se žalobou obrátí na Městský soud v Praze, takže spor může ještě pokračovat.

„Je potěšitelné, že i když investor rafinovaně mírně změnil svůj projekt, tak stejně výjimku pro kritické a silně ohrožené druhy organismů nedostal. Horší je, že se za tento už více než rok a půl mrtvý projekt nadále utrácejí veřejné peníze za odborné a advokátní služby,“ uvádí Miroslav Patrik z Dětí Země.

Investor zatím nezískal žádnou výjimku pro 33 těchto typů zvláště chráněných druhů organismů. Pouze krajský úřad v Pardubicích mu jde na ruku a vydal mu už tři výjimky pro 32 ohrožených druhů živočichů. Velký zájem postavit toto sporné vodní dílo přes evropsky cenné Slavíkovy ostrovy je totiž u politiků Pardubického kraje a Přelouče, kde se zase vydávala územní rozhodnutí a stavební povolení.

„Naštěstí soud letos v létě zrušil jak územní rozhodnutí a dvě stavební povolení, tak i souhlas se zásahem do toku a nivy řeky Labe s více než šedesáti chráněnými druhy živočichů a rostlin, takže několikaleté snahy investora a jeho advokáta jsou vniveč,“ připomíná současný stav projektu Patrik.

Přitom si ŘVC ČR od června 2005 najalo pražskou advokátní kancelář Stránský & partneři, která se za něj účastní správních řízení a soudních sporů. Doposud se ale Dětem Země nepodařilo získat informace, kolik tyto externí právní služby český stát stojí a zda je to vůbec efektivní. ŘVC tyto informace odmítá poskytnout, takže spor zřejmě skončí u soudu.

„Když chybí územní rozhodnutí a soud zrušil i obě stavební povolení, tak jsme ještě požádali o zrušení jednoho stavebního povolení, proti kterému jsme žalobu nepodali,“ uvádí dále Michael Kousal ze Svobody zvířat Hradec Králové, který se stavbou zabývá více než deset let.

Obě sdružení chtějí zabránit zbytečnému zničení biotopů na Slavíkových ostrovech s více než šedesáti zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů, včetně největší populace modrásků očkovaných v Čechách.

„Pokud navíc neexistují žádné fatální dopravní, ekonomické či jiné důvody ke splavnění Labe do Pardubic, pak doporučujeme od tohoto záměru upustit a zbytečně neutrácet další miliony korun za tento špatný nápad bez další budoucnosti,“ myslí si Patrik, který se další diskusi nevyhýbá.

Financování stavby již také nebylo v rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2008 a není ani pro rok 2009. Přitom ještě v rozpočtu SFDI na rok 2007 byla uvedena částka 2,278 mld. Kč.

TZ Děti Země – Klub za udržitelnou dopravu,

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů