Čtvrtek, 28. března 2024

Česko v energii z větru zaostává

Česko v energii z větru zaostává
Česká republika má nízký podíl elektrické energie z větru ve srovnání s jinými státy Evropské unie. V loňském roce se v Česku sice více než zdvojnásobil výkon větrných elektráren na 116 megawattů, přesto je až ve druhé desítce zemí podle celkového výkonu nebo podílu větrné energie na celkové spotřebě. Vyplývá to z údajů Evropské asociace pro větrnou energii (EWEA).

Ve všech zemích Evropské unie bylo ke konci loňského roku ve větrných elektrárnách instalováno 56 535 MW, což představuje výkon zhruba 28 temelínských elektráren. Podle instalovaného výkonu jsou lídry Německo a Španělsko, které jako jediné mají výkon vyšší než 10 tisíc MW.

Podle podílu větrné energie na celkové spotřebě zase vede Dánsko s více než 20procentním podílem. Následuje Španělsko, kde v uplynulém roce nejvíce přibylo instalované kapacity.

Celkový instalovaný výkon ve větrných elektrárnách je nyní podle České společnosti pro větrnou energii (ČSVE) 133 MW. V provozu je zhruba padesátka větrných elektráren s výkonem od 100 kilowattů do 42 megawattů. Letos ČSVE očekává zdvojnásobení výroby elektřiny z větru oproti loňsku na hranici 250 gigawatthodin. "Potenciál výroby elektřiny z větru je v Česku okolo šesti terawatthodin, což je spotřeba asi čtyř milionů lidí, a je to takřka výroba jednoho velkého jaderného bloku," dodal předseda ČSVE Michal Janeček.

Loni přispěla rozhodující měrou k navýšení domácího výkonu svými 21 větrníky větrná farma Kryštofovy Hamry na Chomutovsku. S celkovým instalovaným výkonem 42 MW je nyní největším fungujícím větrným parkem v Česku.

Takzvané obnovitelné zdroje energie mají v české i evropské energetice stále větší význam, i když podle většiny expertů budou oproti tradičním zdrojům vždy v menšině.

Česko by mělo do roku 2020 podle návrhu Evropské komise více než zdvojnásobit podíl obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě energií. Zatímco dosud činil něco přes šest procent, na konci příštího desetiletí by to mělo být 13,5 procenta. Mezi obnovitelné zdroje patří vedle větru také biomasa, vodní a sluneční energie. Do roku 2010 má Česko dosáhnout osmiprocentního podílu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na hrubé spotřebě elektřiny.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů