Pátek, 29. března 2024

Setuza kvůli image mění jméno

Setuza kvůli image mění jméno
- Největší výrobce biopaliv ponese od prosince název STZ

- Skupina současně radikálně změnila strukturu svých podniků

Léta znali lidé i firmy ústeckou Setuzu - přední potravinářskou firmu a nyní i největšího výrobce surovin pro biopaliva v Česku. Za tři týdny ale bude vše jinak. Místo Setuzy tu bude skupina STZ, a v ní se objeví i nové názvy dalších podniků.

Důvod? Majitelé Setuzy ze skupiny Via Chem se chtějí radikálně odstřihnout od problémové minulosti. "Měníme nejen název, ale i celou strukturu společnosti. Musí být přehledná i pro banky," říká šéf Setuzy Martin Procházka.

Setuzu do loňska ovládal podnikatel Tomáš Pitr, vyhýbající se nástupu pětiletého trestu za daňové delikty. Kvůli dluhu u státu na ni vláda navrhla i exekuci.

Pověsti "průšviháře" chce teď Procházka společnost zbavit. Výroba surovin pro bionaftu, jedlých olejů i pracích prášků bude pod křídly STZ. Obchod (nákup surovin i prodej zboží) pro STZ bude zajišťovat Oleofin. Nemovitosti skončily ve firmě STZ Development. A nové specializované firmy Oleochem a Spolpharma budou mít na starost výrobu glycerínu, respektive kosmetiky.

Z očí veřejnosti tak má Setuza zcela zmizet. Přesněji: z firmy tohoto jména, jež loni vykázala rekordní ztrátu 1,85 miliardy korun, zbývá jakási prázdná skořápka. Zůstávají na ní dluhy, některé soudní spory.

Procházka tvrdí, že nejde o vyvádění majetku se Setuzy do společností, jež nyní plně ovládá Via Chem. "Vypořádání proběhne, jak má. Nechceme nechat Setuzu dojít k bankrotu," prohlašuje.

Budoucnost ale už s jménem Setuza nechce vůbec spojovat. STZ má nakročeno k světlým zítřkům. To znamená začít na alespoň 90 procent využívat kapacitu na výrobu řepkového metylesteru pro bionaftu v Ústí.

Dnes jede továrna zhruba na polovinu. "Máme už zajištěný větší odbyt, protože podle zákona se od ledna zvyšuje podíl biosložky v naftě ze dvou na 4,5 procenta," vysvětluje Procházka. Zvažuje proto i opětné otevření továrny v Olomouci. STZ tak bude příští rok vyrábět celou polovinu domácí produkce metylesterů, asi sto tisíc tun. Z Olomouce by ovšem mohla vyvážet i jedlé oleje do Polska.

Marketingoví experti váhají, jaký bude mít přejmenování Setuzy přínos. "Spíš se firmy snaží svoje tradiční jméno očistit než sahat po jiném," míní šéfredaktor časopisu Marketing & Media Daniel Köppl.

"Je to věc majitelů firmy. Ale lidé mají Setuzu v paměti a potrvá zase léta, než se nový název vžije," dodává prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů