Pátek, 19. dubna 2024

Dodavatelům energií se do domácností moc nechce

Dodavatelům energií se do domácností moc nechce
Zatímco firmy si dodavatele elektřiny i plynu mohou vybírat už několik let, pro domácnosti se trh liberalizoval vždy s určitým zpožděním. A když už se domácnosti liberalizace dočkaly, stejně to nemají jednoduché. Přestože i domácnosti mohou volbou levnějšího dodavatele elektřiny a plynu v souhrnu ušetřit ročně řádově tisícikoruny, dodavatelé se k nim příliš nehrnou. Většina z nich nemá velký zájem o zákazníky, kteří mají malé odběry, a generují tak významně nižší zisky než velcí odběratelé.

Být první s sebou přitom může nést nezanedbatelné konkurenční výhody, jak o tom svědčí i příklad Bohemia Energy, která domácnostem nabídla elektřinu hned, jak to bylo možné. Získala díky tomu zákaznickou základnu i potřebné zkušenosti s tímto segmentem trhu, které teď využívá i v případě plynu - i tuto komoditu nabídla domácnostem jako první a zatím jediná.

"Úspěch našeho obchodního modelu spočívá v minimalizaci nákladů. Nemáme přebujelou administrativu, snažíme se komunikovat se zákazníky maximálně efektivně, využívat moderní komunikační kanály, především e-mail a on-line formuláře," popisuje jednatel společnosti Jiří Písařík některé z výhod, které mají alternativní dodavatelé oproti těm velkým. "Navíc jsme se už od začátku museli naučit hledat mezery na trhu, který byl rozdělený mezi velké hráče. Neustále tedy přemýšlíme i o nových, méně tradičních způsobech prodeje energií."

Tam, kde je plyn využíván k vytápění, je jeho spotřeba podstatně více než v případě elektřiny závislá na panujícím počasí. Jeho cena zase závisí na kolísající ceně ropy, což z něj v očích dodavatelů dělá méně předvídatelnou komoditu. Na druhou stranu je však plyn dlouhodobě perspektivním palivem: elektřina mu nemůže konkurovat cenou a pevná paliva narážejí na ekologická omezení.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů