Čtvrtek, 28. března 2024

Olomoučtí lesníci vánoční stromky nezdraží

Olomoučtí lesníci vánoční stromky nezdraží

Olomouc - Ceny vánočních stromků nabízených prodejci z Olomoucka budou na stejné úrovni jako v loňském roce. Jehličnany určené pro vánoční trh nebude zdražovat Správa lesů města Olomouce ani okrasná školka v Droždíně.

První zájemci o rostlé nebo kontejnerované smrčky, borovice či jedle si je tam zamlouvají už v těchto dnech. Správa lesů města Olomouce se zvýšením cen vánočních stromků letos nepočítá.

„Dodržíme tradici, že budeme opět nabízet nejlevnější stromky ve městě, ceny budou stejné jako v předcházejících letech. Smrček od jednoho a půl do dvou metrů bude stát včetně obalu 150 korun, borovice lesní bude o padesátikorunu dražší a borovice černá přijde na 270 korun. Ceny stejně vysokých jedlí se budou pohybovat od 550 do 600 korun, ty nakupujeme od dodavatelů, konečnou cenu příliš ovlivnit nemůžeme. Ostatní jehličnany pocházejí z našich vlastních plantáží, proto je Olomoučanům nabídneme za nižší částky,“ sdělil ředitel Správy lesů města Olomouce Roman Šimek.

Jako doplňkový sortiment budou olomoučtí lesníci prodávat také jmelí v celých trsech, které nabízejí jako jedni z mála.

„Obvykle je prodejci mají jen ve větvičkách. K nám se však zákazníci naučili chodit pro celé trsy, tak jak rostou na stromech. Jeden přijde na šedesát korun. Při nákupu stromku zákazník dostane chvojí zdarma. Samostatně bude stát podle druhu od pěti do třiceti korun. Jediné místo, kde budeme vánoční stromky, jmelí a chvojí prodávat jsou vánoční trhy na výstavišti Flora,“ dodal Šimek.

Se zvýšením cen pro letošní vánoční trh nepočítají ani v okrasné školce v Droždíně, kam si Olomoučané zvykli jezdit pro předem vybraný vánoční jehličnan.

„Lidé si sem chodí stromky zamluvit už teď, začátkem listopadu. Chtějí, aby byly pěkně rostlé a hodně husté. Nabízíme douglasovu jedli za 400 korun, kavkazskou jedli za 200 až 350 korun, černý smrk za 80 až 150 korun a černou borovici za přibližně 300 korun,“ sdělil majitel školky Oldřich Pražák.

V Droždíně si vyberou také zájemci o malé, zhruba půlmetrové jehličnany v květináčích. „Smrčky i jedličky by neměly stát víc než 200 korun,“ předpokládá Pražák.

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů