Úterý, 16. dubna 2024

Cyklus seminářů: odbyt rostlinných bioproduktů v roce 2008

Cyklus seminářů: odbyt rostlinných bioproduktů v roce 2008

Nový cyklus seminářů svazu PRO-BIO, realizovaný v rámci projektu Ekologické zemědělství a zpracování biopotravin v jednotlivých krajích ekologickým zemědělcům představuje rostoucí potenciál odbytu bioproduktů na českém trhu.

Zemdělcům je na seminářích představována společnost PRODEJ-BIO, která byla založena v červnu 2008 ve spolupráci  s německým svazem Bioland e.V, neboť právě podpora obchodu s bioprodukty na českém trhu byla naprosto nedostačující, což brzdilo celkový rozvoj tohoto odvětví.

Jednatel společnosti Ing. František Chlad na seminářích zdůrazňuje nutnost koordinace odbytu českých biosurovin a mezi prioritami vyzdvihuje především stabilizaci české bioprodukce na českém trhu a  důraz na kvalitu bioprodukce. Poukazuje také na směry vedoucí k prosazení české bioprodukce na zahraničních trzích, k čemuž je nutným počátečním krokem především zájem bioproducentů.

Zástupci svazu PRO- BIO však uvádějí, že na zahraniční trhy budou nabízeny pouze přebytky, které nebude možné uplatnit u nás. Přestože společnost zahájila v roce 2008 obchodování s rostlinnou produkcí, do budoucna plánuje zaměřit se také například i na odbyt hovězího a jehněčího biomasa, což je zajímavým tématem především pro zemědělce zabývající se živočišnou produkcí. Právě k nim na seminářích směřují také pobídky k aktivizaci a aktivní participaci na procesech vedoucích k prosazení tohoto trendu.

V rámci dosud realizovaných seminářů byly účastníkům představeny jednak zkušenosti s uplatněním svazových směrnic na německém trhu a možnosti nadstandardní certifikace ekologické produkce dle Směrnic svazu PRO-BIO, která by měla ekologické zemědělce při obchodování prostřednictvím nové obchodní organizace také zvýhodnit. Další ze seminářů se navíc věnoval možnosti pěstování ozimé řepky, které se ukazuje jako perspektivní součást osevních postupů v EZ. V rámci posledního dosud realizovaného semináře byly prezentovány základní zásady při hospodaření na orné půdě a výsledky výzkumného úkolu orientovaného na kvalitu obilovin při pěstování v ekologickém zemědělství.

Semináře jsou realizovány v rámci projektu Ekologické zemědělství a zpracování biopotravin, který je financován Ministerstvem zemědělství.  Termíny chystaných seminářů se dozvíte na webu www.pro-bio.cz.

Další informace poskytne:

Ing. Vladimír Lačňák, PRODEJ-BIO, s.r.o.

Mail: vladimir.lacnak@pro-bio.cz,

tel. č. 731 273 507 

 

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců                   

Nemocniční 53, 787 01 Šumperk                                                    

tel: 583 216 609                                                       

e-mail: pro-bio@pro-bio.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů