Pátek, 19. dubna 2024

Historické centrum tíží odpadky

Historické centrum tíží odpadky

Český Krumlov - Hromada odpadků volně ležící v centru Českého Krumlova – nijak výjimečný obrázek.

„To tady asi nechal někdo z nějaké hospody,“ okomentovala včera odložené igelitové pytle na rohu Panenské a Soukenické ulice kolemjdoucí žena.

„Kolem košů na odpadky nepořádek nebývá. Chlapi jezdí a vyvážejí je pravidelně,“ uvedla včera Lenka Bečáková z jedné z místních provozoven. Horší už to podle ní bývá po venčení psů nebo někdy u velkých kontejnerů. „Je to ale v lidech. Když potřebuji vyhodit papírek, nesu jej tak dlouho, dokud nenajdu koš, ale jsou lidé, kteří tady pohodí cokoliv.“

Dokladem toho je i nově zrekonstruovaná kašna na náměstí. Ihned poté, co zmizela ohrada kolem ní, už se na dně objevily prázdné lahve nebo papírové obaly.

Chystají se změny
Systém svozu komunálního odpadu v historickém centru Českého Krumlova by měl do budoucna doznat zásadních změn. Ovšem až poté, co k němu své řeknou jeho obyvatelé nebo podnikatelé.

Podle vedoucí odboru životního prostředí Vlasty Horákové je dosavadní systém nakládání s komunálním odpadem v centru města neudržitelný. „Vyhodnocujeme různé nové možnosti, od podzemních kontejnerů přes pytlový systém, nebo velkoobjemové kontejnery umístěné na záchytných parkovištích města,“ řekla. Podzemní kontejnery jsou ovšem pouze na tříděný odpad, pytlový systém se při svém svozu nemusí časově potkat s odloženými odpadky u jednotlivých domů a poslední možnost zase znamená o něco delší vzdálenost, po kterou by bylo odpad nutno odnést nebo odvézt.
Kamenem úrazu jsou především velké přeplněné kontejnery. Zvláště v sezoně často přetékají nepořádkem všeho druhu hlavně z některých restaurací a obchodů. To vadí obyvatelům bydlícím poblíž, ale ani pro turisty není takový obrázek příliš reprezentativní pro zákoutí centra památky UNESCO.

„Nejhorší je to přes léto,“ míní další z obyvatel Jiří Marek. „Ale řekl bych, že letos se stav oproti minulosti přece jen zlepšil.“ Přesto se zatím zdá, že jediná možnost, jak historické centrum vyčistit, je umístit kontejnery mimo ně. Jejich kapacita podle Horákové stačí. Jde jen o to, nebýt pohodlný a víko kontejneru zvednout, nebo najít takový, který není příliš plný. Přesto někteří lidé raději odloží odpadky vedle, nebo použijí odpadkové koše rozmístěné po městě.

„Radní nyní rozhodli, že se rozpracuje pytlová varianta a umístění kontejnerů jinde. O výsledku pak rozhodnou sami občané na veřejném zasedání. Ti by měli také přidat své podněty, jak by měl svoz odpadu v centru města vypadat,“ shrnula mluvčí radnice Jitka Augustinová.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů