Středa, 24. dubna 2024

V Rajnochovicích obnoví lesní dráhu

V Rajnochovicích obnoví lesní dráhu

Rajnochovice - Do obce se vrátí lesní železnice. Její součástí bude i nádražíčko, coby muzeum. I tak lze zjednodušeně shrnout projekt občanského sdružení Kroměřížská dráha nazvaný Rajnochovická lesní železnice. Záštitu nad plánem převzal nynější krajský hejtman Stanislav Mišák.

Se záměrem občanského sdružení obnovit svým způsobem to, co už jednou v obci bylo, seznámili jeho zástupci o víkendu i obyvatele Rajnochovic. Sobotní beseda nadchla například také Josefa Škrdlíka z Bystřice pod Hostýnem.

„Potěšil mě připravovaný projekt. Už od dětství mě lesní železnice fascinovala a trať v Rajnochovicích jsem si procházel. Teď po ní chodíme s rodinou každé dva roky. Představujeme si, jaké by to bylo, kdyby byla funkční. Plán se mi líbí, každopádně zlepší prestiž obce,“ zhodnotil Škrdlík.

Lesní železnice v Rajnochovicích fungovala v obci podle iniciátorů projektu do roku 1921.

„Byla postavena v roce 1905 a používala se pro svoz dřeva, kulatiny. Dráha byla ale slabá. Docházelo na ní k nehodám, vykolejení vozidel. Drážku proto zavřeli,“ přiblížil historii Tomáš Hegar z občanského sdružení Kroměřížská dráha.

Podnět pro obnovení dráhy, ale ne v původním významu, našli v Holešově.

„V cihelně jsme objevili materiál použitelný pro vznik železnice. Byla to mašinka a podvozky vagonu. V okolí jsme si vybrali Rajnochovice, připravili plán, a ten jsme přednesli zastupitelům. Líbil se jim, tak jsme se pustili do obnovy železnice,“ prozradil Hegar. Před sebou nyní mají vypracování stavebního projektu.

Převážná část trati dnes slouží Lesům České republiky. Ty po ní převáží dřevo.

„Domluvili jsme se s nimi, že můžeme obnovit trať jen na těch místech, které nepoužívají ke svážení. Jedná se o kilometr a půl dlouhý úsek. Chceme tam provozovat příležitostnou turistickou dopravu. Plánujeme i vláček, jež bude vozit kulatiny. Přiblížíme tak lidem, jak to dříve fungovalo,“ dodal.

Práce si plánují rozdělit do několika etap, přislíbenou mají i podporu od Zlínského kraje. První výsledky by lidé mohli vidět už v roce 2010.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů