Pátek, 19. dubna 2024

Unijní bolestné pro Poláky i Čechy

Unijní bolestné pro Poláky i Čechy

- Elektrárenské firmy z nových členských států budou část emisních povolenek dostávat zadarmo

Miliardové gesto vůči elektrárnám v nových členských státech se chystá udělat Evropská unie, aby zachránila osud zelené revoluce. Ty by nadále měly dostávat část povolenek na vypouštění emisí zadarmo, zatímco jejich konkurenti ve vyspělejších zemích si je budou muset kupovat v aukcích.

Překvapivý taktický obrat ve vyjednávání udělali Francouzi, kteří momentálně Evropské unii předsedají. Ti se snaží "zapsat do historie" a do úspěšného konce dotáhnout jednání o klimaticko-energetickém balíčku, který má do roku 2020 snížit v Evropě o pětinu emise skleníkových plynů a udělat z ní premianta v boji proti globálnímu oteplování.

Francouzi se velkorysým gestem snaží zlomit především odpor Poláků a dalších nových členských zemí včetně Česka. Ty mají velký podíl uhelných elektráren, které vypouštějí nejvíc emisí a místní politici se bojí, že by elektrárny obrovské investice do nákupu povolenek promítly do prudkého zdražení elektřiny.

Polovina povolenek gratis

Dosud všechny elektrárny dostávaly povolenky na vypouštění emisí CO2 zadarmo, od roku 2013 by si je všechny měly kupovat v aukcích, což pro ně znamená nové miliardové investice. Francouzi teď navrhují některým státům udělit výjimku, elektrárny na jejich území by od roku 2013 do roku 2016 dostávaly polovinu povolenek nadále zdarma, čímž by značně ušetřily. O peníze by ale přišly státní rozpočty, kam bude proudit zisk z povolenkových obchodů.

O výjimku by podle francouzského návrhu mohly zažádat všechny země, v nichž se 60 % energie vyrábí z uhlí. Na úlevu by se díky tomu mělo kvalifikovat i Česko, a také ty země, jejichž energetické soustavy jsou od zbytku Evropy izolované. To je určeno pro pobaltské státy. Proti francouzskému návrhu podle informací HN neexistuje žádný vážnější odpor. Navíc se dá předpokládat, že kvalifikační kritéria pro úlevy se ještě změkčí. Do těch stávajících by se totiž nevešly Rumunsko a Bulharsko.

Jestli bude návrh stačit ke zlomení polského odporu, není jasné. Poláci v posledních dnech přišli s dalším požadavkem na změnu, která by pro jejich elektrárny znamenala ještě další výhody, ale která zároveň popírá to, co chtěli původně a na co reaguje francouzský návrh. Nový požadavek je ale pro řadu států nepřijatelný. "Jsou hodně nečitelní. Nikdo si není jistý tím, co vlastně chtějí," říká francouzský diplomat, který se účastní vyjednávání.

Bude kompromis stačit?

Zatím ani není jasné, zda by byl francouzský kompromis dostatečný pro Čechy, kteří hájí především zájmy gigantu ČEZ. "Je to vstřícné gesto. Ale naším cílem je stále prosadit postupný náběh aukcí, který začne na dvaceti procentech," řekl Jakub Kašpar z ministerstva životního prostředí. Češi se ale, ani pokud se jim nevyjde vstříc, nechystají projekt vetovat.

Tím ještě donedávna hrozil italský premiér Silvio Berlusconi, který chtěl zpomalení zelené revoluce s ohledem na současnou špatnou ekonomickou situaci.

V úterý po schůzce s německou kancléřkou Angelou Merkelovou ale už mluvil o tom, že v otázce ochrany životního prostředí "má Evropa za povinnost jít příkladem". A italští diplomaté, kteří se účastní vyjednávání, ještě nikdy nesignalizovali, že by jejich země s konkrétními návrhy měla potíž.

Složitá diplomatická hra o jeden z nejambicióznějších unijních projektů míří do finále. Už během příštího týdne by se všech dvacet sedm států mělo dohodnout na konečné podobě zelené revoluce.

Francouzští diplomaté se pak přesunou na bitevní pole o úroveň výš, a pokusí se najít shodu i s autory návrhu, úředníky Evropské komise, a Evropským parlamentem. Sporných ale vedle povolenek pro elektrárny zůstává další desítka důležitých bodů.

AUTOR: Lucie Tvarůžková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

/Od naší zpravodajky v Bruselu/

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů